Iráni migráns késelt embereket Németországban

2018.07.20. 15:47

Heten könnyebben, ketten pedig súlyosan megsebesültek a Travemündébe tartó távolsági buszon történt késes támadásban az észak-németországi Lübeckben - jelentette péntek délután a Bild című lap. A rendőrök röviddel az incidens után elfogták a támadót, aki egyelőre nem hajlandó beszélni a történtekről - közölte péntek este a helyi főügyész.

A Merkur.de a támadással kapcsolatban azt írta, a rendőrség megerősítette, hogy az egyik távolsági buszon történt a késes támadás. A portál arról is beszámolt, hogy az elkövetőt már elfogták, a sérülteket pedig kórházba szállították.

A támadó egy 30-as évei közepén járó iráni férfi 

- írta a Lübecker Nachrichten (LN) hírportál.

Az LN Online úgy tudja, a támadásnak nincs halálos áldozata, csak súlyos sérültjei. Állítólag a buszvezető lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia, hiszen azonnal megállt és kinyitotta az ajtókat, hogy az utasok elmenekülhessenek.

A busz Lübeck Kücknitz nevű városrészében egy buszmegállónál állt megForrás: AFP/-

Az buszon utazó egyik szemtanú az LN-nek azt nyilatkozta, hogy

az egyik áldozat épp átadta volna a helyét egy idősebb nőnek, amikor az elkövető előrántott a hátizsákjából egy konyhakést, és azzal mellkason szúrta.

Az LN élő közvetítésében azt írta, a támadó menekülés közben eldobta a hátiszákját, amiből füst szállt fel.

A tűzszerészek még vizsgálják, hogy pontosan mi lehet a táskában.

Forrás: AFP/Markus Scholz

A támadót azért tudták ilyen gyorsan elfogni, mert egy járőrautó épp a környéken volt, a rendőrök észrevették a buszról menekülő utasokat. A férfit azonnal őrizetbe vették, azt viszont a német rendőrség nem közölte, hogy mi lehetett a támadó indítéka.

Ulla Hingst, lübecki főügyész nem zárta ki, hogy terrortámadás történt. 

Az elkövető egyelőre nem ismerte be, hogy ő követte el azt, amivel vádoljuk - tudatta péntek este Ulla Hingst, lübecki főügyész, aki hivatalosan megerősítette, hogy a feltételezett támadó Iránban született. Hozátette, hogy a vádlott már több éve német állampolgár, és Lübeckben él.

Szombat délelőtt állítják bíróság elé, a 34 éves férfit, aki péntek délután kilenc embert sebesített meg késével a Travemündébe tartó, utasokkal teli buszon. Hátizsákjában pedig gyúlékony folyadék volt, amelyet lángra akart lobbantani.

A vádhatóság előzetes letartóztatását kezdeményezte, egyelőre szándékos gyújtogatás kísérletével, súlyos testi sértéssel és testi sértéssel vádolják. 

Indítéka továbbra is ismeretlen, a hatóságok nem zárják ki, hogy terrortámadás történt.