Ukrajna felől érkező migránsokat kaptak el a román határon

2018.07.20. 15:40

Ukrajna felől is próbálkoznak az Európai Unió területére jutni a migránsok: a román határrendészet az ukrán-román zöldhatáron átszökött ázsiai határsértők feltartóztatásáról közölt információkat.

A legutóbbi eset még kedden történt, amikor az illegális bevándorlás megfékezését célzó művelet során a darabani-i határrendőrök tíz, az ország belseje felé tartó férfit állítottak meg a Botosani megyei Oroftiana közelében.

Romániát keleti szomszédaitól (a Moldovai Köztársaságtól és Ukrajnától) vízi határ választja el, az északkeleti térségben pedig Oroftiana az első falu, ahol már nem kell a Prut folyón átkelniük, hanem szárazföldön próbálhatnak bejutni az országba a migránsok.A feltartóztatott fiatalembereknél nem találtak iratokat.

Kihallgatásuk során kiderült, hogy nyolc pakisztáni és két indiai, 18 és 30 év közötti állampolgárról van szó, akik a schengeni övezetbe, azaz Magyarországra szerettek volna bejutni. Tiltott határátlépés gyanújával indult eljárás ellenük, amelyet azonban az ukrán hatóságok fognak lefolytatni, a két ország közti toloncegyezmény alapján ugyanis az ázsiai határsértőket kihallgatásuk után azonnal átadták az ukrán határőrizeti szerveknek.

A pakisztáni és az indiai illegális bevándorlók nem lehettek menekültek, mivel egyik délkelet-ázsia államban sem folyik katonai konfliktust.

A magyar-szerb határ megerősítése óta a Nyugat-Európába igyekvő migránsok egy része Románia felől próbálja megkerülni az akadályt.

A magyar-szerb határra emelt biztonsági kerítés védi meg Közép-Európát a migránsoktól.Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A legtöbben Szerbia felől próbálkoznak, és amennyiben sikerül átszökniük a határon, menedékkérelemmel fordulnak a román hatóságokhoz.

A Romániában már regisztrált menedékkérők rendszeresen próbálkoznak járműveken megbújva vagy a zöldhatáron átszökve Magyarországra - és ezáltal a schengeni övezetbe - jutni.Romániától tavaly csaknem ötezer illegális bevándorló kért menedékjogot, ami több mint két és félszerese az egy évvel korábbi adatnak. Az előző évhez képest több mint négyszeresére nőtt tavaly a román-magyar határon feltartóztatott határsértők száma.