Agyonlőttek egy orvostanhallgatót Nicaraguában

Vágólapra másolva!
Agyonlőttek egy brazil orvostanhallgatót a nicaraguai fővárosban, Managuában - közölte Ernesto Medina, annak az Amerikai Egyetemnek (UAM) az alkancellárja, ahol a 32 éves áldozat tanult. Eközben legkevesebb négy tüntető életét vesztette a kormánypárti erők támadásában a középnyugati városban, Jinotegában.
Vágólapra másolva!

Rayneia Gabrielle Lima egy autóban ült, amikor rálőttek. A 32 éves brazil orvostanhallgató nem vett részt a kormányellenes tüntetéseken, ugyanakkor orvosi ellátásban részesített sebesült tüntetőket - tájékoztatott Medina.

Szórakozásból, gyakorlatilag a semmiért ölték meg

- mondta.

A brazil külügyminisztérium jegyzékében "mélységes felháborodásának" adott hangot az orvostanhallgató halálhírével kapcsolatosan.

A brazil kormány felszólítja a nicaraguai hatóságokat, hogy minden erejüket vessék latba a felelősök azonosítása és megbüntetése érdekében

- hangsúlyozta a külügyi tárca.

Eközben négy ember lelte halálát a Managuától 163 kilométerre északra található Jinotega város Sandino nevű kerületében történt támadásban, amelyet a nicaraguai kormány úgynevezett - rendőrökből, rohamrendőrökből és a kormányhoz hű félrendőri és félkatonai szervezetek tagjaiból álló - egyesített erői indítottak kormányellenes tüntetők ellen - közölte Vilma Núnez, az Emberi Jogok Nicaraguai Központja nevű civil szervezet vezetője.

- mondta Alvaro Leiva, a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség igazgatója.

A nicaraguai rendőrség szerint azonban a környéket rettegésben tartó "terroristák" lőfegyverekkel és aknavetőkkel támadtak rájuk Sandinóban. A rendőrség szerint a támadásban öt munkatársuk megsebesült.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között már volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022 januárjáig tart.
A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapások törnek ki a kormány támogatói és ellenzéke között.

Az összecsapásokban eddig egyes adatok szerint legkevesebb 277, más adatok szerint legalább 351 ember vesztette életét, ezrek sebesültek meg, és több száz embert vettek őrizetbe.