Már legalább 74 halottja van a görög erdőtűznek

Erdőtűz Görögországban
Mati, 2018. július 24.
Vágólapra másolva!
Kedd délutánra már legkevesebb 74-re emelkedett a hétfő óta tartó görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A sérültek száma 187, közülük 23 gyerek – adta hírül a görög tűzoltóság.
Vágólapra másolva!

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök tévébeszédben háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki. Mint fogalmazott: "elmondhatatlan tragédián megy keresztül Görögország."

Kedd délutánra az Athéntól csupán 29 kilométerre lévő, Mati nevű település környékén – ahol a tűz rendkívül erőteljes volt – a szél mérséklődött, és ennek köszönhetően a lángok terjedése fékeződött.

Időközben országok egész sora ajánlotta fel segítségét.

Spanyolország útnak indított két tűzoltó hidroplánt, amelyek együttesen öt és fél köbméter vizet tudnak a lángokra zúdítani.

Horvátország védelmi minisztériuma közölte, hogy szintén kész küldeni két tűzoltórepülőt. Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

Mati, 2018. július 24. Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök együttérzését fejezte ki, és szintén két tűzoltórepülőt ajánlott fel. Segítséget ajánlott fel Izrael, Oroszország és Németország is.

Ferenc pápa táviratban tudatta, hogy mélyen elszomorítja a tragédia, és hogy imádkozik az áldozatokért és családtagjaikért.