Dömötör Csaba Tusnádfürdőn: Identitásválsággal küzd Európa

Illegális bevándorlás - Sajtótájékoztató Röszkén
Dömötör Csaba
Vágólapra másolva!
Európa identitásválságáról beszélt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az Európa jövőjéről szóló szerdai pódiumbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba szerint Európa jelenleg is a világ legjobb helye, de identitásválsággal küzd, melyet többek között a születésszámok csökkenése, a kulturális önfeladás táplál.

A válságot a migráció kérdése hozta a felszínre,

és az súlyosbította, hogy a bevándorlásról nehéz értelmes párbeszédet folytatni a politikai korrektség elvárása miatt. Úgy vélte, hogy Európa identitásbeli elbizonytalanodását jelzi az is, hogy a kontinens a világon egyedüliként tárva nyitva hagyja kapuit a bevándorlók előtt.

A Frontex adatait idézve jelentette ki, hogy a legális bevándorlók, a családegyesítést kérők mellett 2009 óta 3,5 millió illegális bevándorló jutott be Európába, és belső arányváltozást idéztek elő. A Pew Research kutatóintézet előrejelzését idézte, mely szerint a muszlim lakosság száma 2050-ig megháromszorozódhat Európában. A nagy mértékű bevándorlás következményének tartotta, hogy Európában a multikulturalitás helyett párhuzamos társadalmak, az állami szervek ellenőrzése alól kicsúszott „no-go zónák” alakultak ki.

Dömötör Csaba Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Dömötör Csaba németországi adatokkal támasztotta alá, hogy

a migrációs válság az államok költségvetését is megterheli.

Németország 2017-ben 20 milliárd eurót költött a migrációval kapcsolatos célokra, miközben célzott családtámogatásra 9,3 milliárdot juttatott. Azt is megjegyezte, hogy a bevándorlók tömeges megjelenése jelentősen rontotta a közbiztonságot. Németországban 2014-2015 között a személyek elleni támadások száma megduplázódott, és a bűncselekményekkel gyanúsított személyek 40 százaléka nem rendelkezett német állampolgársággal, ami feltételezhetően azt jelenti, hogy bevándorlók voltak.

Az államtitkár szerint

az európai polgárok hetven százaléka tartja aggasztónak a bevándorlást,

ezért várható, hogy a téma a jövő évi európai parlamenti választásokon is a figyelem középpontjában lesz.