Meghalhatott a német terroristavezér

Square Vertical TRIAL ISLAMIC RELIGION German national Seyam Reda detained on suspicion of links to the al-Qaeda network walks after his trial at South Jakarta's court 16 January 2003. Reda was sentenced to 10 months in jail by an Indonesian court for imm
Reda Seyam egy 2003-as felvételen
Vágólapra másolva!
Az észak-iraki Moszulért folytatott küzdelemben meghalt tavaly Reda Seyam, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "kalifátusának" egykori, német állampolgársággal is rendelkező "minisztere" - jelentette a Die Welt című német, konzervatív napilap pénteken biztonsági forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az újság honlapján megjelent beszámoló felidézi, hogy egyszer már 2014-ben is szárnyra kapott a hír, hogy a német-egyiptomi Seyam meghalt egy légicsapásban, de az az értesülés hamisnak bizonyult. Mostanra viszont a német hatóságok olyan hitelt érdemlő információ birtokába jutottak, amelyek szerint Reda Seyam már valóban nincs életben. A Die Welt értesülését a szövetségi bűnügyi hivatal, a német hírszerzés és az elhárítás hivatalosan nem erősítette meg.

Kapcsolatban hozták a 2002-es merénylettel

Reda Seyam Németország egyik legismertebb iszlamistájának számított, aki évtizedes kapcsolatokkal rendelkezett dzsihadista körökben. A múlt század 90-es éveiben a Balkánon élt német feleségével, és bosnyák iszlamista harcosokról készített propagandavideókat. Az al-Kaida által 2002-ben Balin elkövetett, több mint kétszáz ember halálát okozó terrortámadás után az indonéz hatóságok vették őrizetbe, mert azt gyanították, hogy ő volt a merénylet kitervelője és finanszírozója, de pár hónappal később elengedték.

Reda Seyam egy 2003-as felvételen Forrás: AFP/Weda

Ninivébe került

Amikor visszatért Németországba, a hatóságok megfigyelés alá helyezték. Egy később bezáratott iszlamista találkozóhely egyik vezéralakjává vált Bajorországban, majd Berlinbe költözött, ahol szintén egy szalafista mecset közösségének vezéregyénisége lett. 2012-ben nyomtalanul eltűnt a német hatóságok elől. Később kiderült, hogy Egyiptomon keresztül Szíriába utazott, majd az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló, iraki Ninive kormányzóság "oktatási és kulturális minisztere" lett.

Ezren csatlakoztak a terroristákhoz

A német elhárítás szerint Németországból mintegy ezren utaztak Irakba vagy Szíriába, ahol különböző terrorcsoportokhoz csatlakoztak. A hatóságok úgy tudják, hogy közülük nagyjából százötvenen meghaltak, körülbelül kilencven embert elfogtak a szíriai és iraki hatóságok, és mintegy harmaduk visszatért Németországba.