Nőtt az indonéziai földrengés áldozatainak száma

WIDODO, Joko
Lombok, 2018. július 30. Gyermekeknek oszt noteszokat Joko Widodo indonéz elnök a károsultak egyik menedékhelyén, az indonéziai Lombok szigetén 2018. július 30-án, miután az előző nap 6,4-es erősségű földrengés volt a térségben. Legalább 14 ember életét vesztette, 164 megsérült és több száz ház romba dőlt. (MTI/EPA/Elnöki hivatal/Agus Suparto)
Vágólapra másolva!
Az indonéziai hatóságok hétfői összesítése szerint legalább 16 ember halt meg, és 355 sebesült meg a Lombok szigetét előző nap megrázó földrengésben. Eközben több száz hegymászót próbálnak kimenekíteni, akik a szigeten található Rinjani vulkánon rekedtek.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi rengés erőssége 6,4-es volt, és több mint 270 utórengés követte. A rengés epicentruma a sziget északi részén található Mataram városától 50 kilométerre északkeletre, 7 kilométeres mélységben volt, de szökőárveszély nem állt fenn, mivel a rengés középpontja nem a tengerben volt.

A földrengés körülbelül 1500 épületet rongált meg.

Sutopo Purwo Nugroho, az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy közel

5000 embert kellett biztonságba helyezniük menedékszálláson,

miután összedőlt a házuk, valamint az utórengésektől tartva.

Gyerekeknek oszt noteszokat Joko Widodo indonéz elnök a károsultak egyik menedékhelyén Lombok szigetén Forrás: MTI/EPA/Elnöki hivatal/Agus Suparto

A legtöbb áldozat a ráhulló betondarabok alatt halt meg vagy sérült meg.

A halálos áldozatok között van egy 30 éves malajziai nő is, aki a Rinjani vulkánt akarta megmászni.
A földrengés nagy földcsuszamlást indított el az aktív vulkánról, ami a hegyhez vezető egyik hídban is kárt tett. Emiatt csaknem

700 hegymászó rekedt a vulkánon,

köztük legkevesebb 200 külföldi. A hatóságok hétfőn megkezdik a hegyen rekedtek evakuálását.

Joko Widodo indonéziai elnök hétfőn felkereste a földrengés sújtotta területek lakóit, akiknek megígérte, hogy a kormány 50 millió rúpiát (egymillió forintot) ad újjáépítésre minden egyes családnak, akiknek otthona megsemmisült a földrengésben.

Indonéziában gyakoriak a földrengések, mivel az ország szeizmikusan aktív zóna, az úgynevezett Tűzgyűrű felett helyezkedik el.