Több százan haltak meg Japánban a szélsőséges időjárás miatt

japán, hőhullám, hőség, rekord, hőmérséklet
A board of thermometer registers over 40 degrees Celsius (104 degrees Fahrenheit) in Kumagaya City, Saitama Prefecture on July 23, 2018. The maximum temperature record 41.1 degrees Celsius (106 degrees Fahrenheit) exceeded the previous 41 degrees Celsius set in Shimanto Town, Kochi Prefecture on August in 2013. According to the Japan Meteorological Agency, a heat wave has continued in many parts of Japan for over 10 days. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Több mint háromszáz ember halt meg júliusban Japánban a szélsőséges időjárás miatt. Az elmúlt években ez volt a legtöbb halálos áldozatokkal járó hónap.
Vágólapra másolva!

Előbb a heves esőzések keltette

árvizekben, földcsuszamlásokban haltak meg sokan

az ország nyugati részén. A hatóságok adatai szerint 220 ember halt meg, további kilenc eltűnt, akiket azóta sem találtak meg.

Ezt követően a 40 Celsius-fokot elérő és valamivel azt meghaladó hőmérsékletek tomboltak az országban.

A hőség miatt 116-an haltak meg, több mint tízezer ember került kórházba hőgutával

július második hetében. Az áldozatok többsége idős ember, akik különböző megfontolásokból, anyagi okokból nem használták a légkondicionáló berendezéseket.

A hőmérsékleti rekordokat döntő időjárás miatt egyre többen vetik fel, hogy miképpen viselik el ezeket a körülményeket majd az atléták és a nézők 2020-ban Tokióban, amikor a város otthont ad a nyári olimpiai játékoknak. A szervezők azt ígérik, hogy számos intézkedést tesznek a hőség mérséklésére, köztük azt is, hogy egyes versenyeket, mint például a maratoni futást, kora reggel rendezik.

Rengeteg ember halt meg a több mint 40 fokos hőség miatt Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Shigenori Takayanagi

Az országban rendszeresek a földrengések, vulkánkitörések és a trópusi viharok is, ugyanakkor minden modern eszközt bevetnek, hogy komoly védelmet építsenek ki a természeti katasztrófák kivédésére. A folyók mellé magas gátakat emelnek, hogy az ember alkotta töltések megóvják a településeket az áradásoktól. A településeken emelt épületek, felhőkarcolók pedig rengéselnyelő alapokon nyugszanak, hogy csillapítsák a földrengések keltette kilengést. A nagyobb katasztrófák mindazonáltal ezeket is legyőzik.