A görög erdőtűz két áldozatának hozzátartozói beperelték a hatságokat

2018.08.01. 14:15

Beperelték a görög államot, a tűzoltóságot és a rendőrséget az Athénhoz közeli múlt heti erdőtűz két áldozatának hozzátartozói - mondta el egy igazságügyi forrás szerdán.

A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés, halálhoz vezető magatartás és gyújtogatás miatt felelhetnek a törvény előtt - tette hozzá a forrás.
A görög ügyészség vizsgálja az erdőtűz okát és a hatóságok válaszát a katasztrófára, amelyben legalább 91-en haltak meg a tengerparti üdülővárosban, Matiban és környékén.Az említett két áldozat - egy férfi és egy nő - a lángok elől menekülve halt meg. Holttestüket otthonuktól 400 méterre találták meg.

Légi felvétel leégett lakóházakról és megperzselődött fákról az Athéntól 30 kilométerre, keletre fekvő Matiban 2018. július 25-én.Forrás: MTI/AP/Antonisz Nikolopulosz

Július 23-án a környező hegyekben fellobbanó tűz alig egy óra alatt átterjedt Matira és Rafinára. A fejvesztve menekülő lakosok közül többen otthonukban vagy autójukban égtek benn, néhányan pedig a tengerben kerestek menedéket a lángok elől.

A kormány szándékos gyújtogatást sejt az eset mögött, és nyomozást indított. Szerdán egy embert őrizetbe vettek és kihallgattak az ügyben - mondta el a rendőrség. Szakértők ezzel szemben az összehangoltság és tervezettség hiányának számlájára írják az áldozatok magas számát.