Vizsgálatot indítanak Zimbabwéban az ellenzéki tüntetéseken történt halálesetek ügyében

MUGABE, Robert Gabriel; MNANGAGWA, Emmerson
Harare, 2018. augusztus 1. Ellenzéki tüntetők Emmerson Mnangagwa elnök portréit égetik Hararéban 2018. augusztus 1-jén. A rendőrökkel vívott összecsapásokban legkevesebb két ember életét vesztette. A zimbabwei választási bizottság (ZEC) által közzétett részleges eredmények szerint az Emmerson Mnangagwa elnök vezette ZANU-PF kormánypárt többséget szerzett a parlamentben a zimbabwei választáson és 109 mandátummal már most többséggel rendelkezik az új parlamentben. A Nelson Chamisa vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért ellenzéki pártnak eddig 41 helyet sikerült megszereznie. További 58 mandátum sorsa még nem dőlt el. Ez volt az első választás az afrikai országban azóta, hogy a hadsereg átvette a hatalmat Robert Mugabe elnöktől 2017-ben. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)
Vágólapra másolva!
Független vizsgálatot indítanak Zimbabwéban a szerdai ellenzéki tüntetéseken történt három haláleset körülményeinek felderítésére - jelentette be csütörtökön Emmerson Mnangagwa elnök.
Vágólapra másolva!

Számot kell adni tetteikről mindazoknak, akik tüntetők haláláért vagy megsebesítéséért felelősek

- írta Mnangagwa a Twitteren.

Zimbabwéban hétfőn tartottak parlamenti, helyhatósági és elnökválasztást, azóta feszült a hangulat a fővárosban, Hararéban.

Számos üzlet zárva tart, rendőrök és katonák járőröznek az utcákon.

Ellenzéki tüntetők Emmerson Mnangagwa elnök portréit égetik Hararéban 2018. augusztus 1-jén. Forrás: MTI/EPA/Aaron Ufumeli

A választási bizottság még nem közölt végeredményeket, az eddig közzétett részleges eredmények szerint

a ZANU-PF kormánypárt kétharmados többséget szerzett a törvényhozásban.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) pártszövetség szerint választási csalás történt.

Emmerson Mnangagwa - aki a tavaly megbuktatott Robert Mugabe államfő egykori alelnöke - hangsúlyozta: békés és tiszteletteljes úton kell rendezni a nézeteltéréseket. Hozzátette, hogy kapcsolatban van Nelson Chamisa ellenzéki vezetővel annak érdekében, hogy a feszült helyzet ne fajuljon el.

Harare, 2018. augusztus 1. Forrás: MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Az államfő szerda este még az MDC-t tette felelőssé azért, hogy a demonstráció erőszakba torkollt, és három ember meghalt. Harare belvárosában

a rendőrök könnygázzal, vízágyúkkal és gumibotokkal léptek fel az ellenzéki tüntetőkkel szemben.

A rendőrség kérésére katonákat is kivezényeltek az utcákra, és több lövés is eldördült.

Zimbabwéban a hétfői volt az első választás azóta, hogy tavaly novemberben megbuktatták az afrikai országot 37 éven át uraló Robert Mugabét.