Kilakoltatott egy zsidó közösséget a zsinagógából egy muszlim vállalkozó

Vágólapra másolva!
A török muszlim tulajdonos kilakoltatotta a zsinagógából a hollandiai Deventer város zsidó közösségét. Megvette a közösség feje fölül a zsinagógájukat és kitette őket. Állítólag étteremmé akarja alakítani az ingatlant, bár erre nincs engedélye - írta a Jewish Telegraphyic Agency.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő óta nem fordult elő olyan Hollandiában, hogy egy zsidó közösségnek el kellett volna hagynia a zsinagógáját. Egészen mostanáig, amikor is Deventer városának kis zsidó közössége arra kényszerült, hogy egy furgonba pakolja a tóratekercset más szent írásokkal és berendezési tárgyakkal együtt, és elköltözzön az általa használt zsinagógából.

A deventeri zsinagóga, amit el kell hagynia a helyi közösségnek Forrás: Origo

Az 1892-ben épített zsinagógát ugyanis megvásárolta egy étteremláncot működtető török üzletember, Ayhan Sahin, akinek

eltökélt szándéka, hogy a zsinagóga épületében is éttermet nyisson.

A helyi zsidó közösség a városvezetéssel együtt próbálkozott ugyan megállapodni Sahinnal és üzlettársával, hogy valamilyen megoldást találjanak arra, hogy a továbbiakban is az épület eredeti rendeltetésének megfelelően használhassák azt, de nem jártak sikerrel.

A városvezetés azzal próbált segíteni, hogy nem adta ki az étterem megnyitásához szükséges engedélyeket, de mivel a tulajdonosnak joga van ahhoz, hogy eldöntse, ki tartózkodhat az ingatlanjában, így aztán a zsidóknak mindenképpen menniük kellett. A maszorti/konzervatív irányzathoz tartozó közösség a közeli Raaltéban talált magának egy új helyet, ami viszont azt jelenti, hogy Deventerben végleg megszűnik a több száz éves hagyományokra visszatekintő zsidó élet.

A holland-török üzletember felvásárlása miatt kell távoznia a zsidóknak Forrás: Origo

A holland-török üzletember szerint kizárólag üzleti oka van annak, hogy

pont egy zsinagógában akar éttermet nyitni.

Ez ugyanis vonzóvá tenné a helyet a városon kívülről érkezők számára is. Arról, hogy a zsidó közösségnek ki kell költöznie a zsinagógából, és lehet, hogy nem lesz hol imádkozniuk, korábban Sahin azt nyilatkozta, hogy tudomása van a problémáról, de ő nem az Üdvhadsereg.