Megint lebukott az antiszemita brit baloldal, már hiába magyarázkodnak

Vágólapra másolva!
A brit Munkáspárt vezetője elismerte, hogy az antiszemitizmus valós probléma a soraikban, de visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a Munkáspárt fenyegetést jelent a nagy-britanniai zsidó közösségre. Jeremy Corbyn péntek este a The Guardian című lap internetes kiadásában megjelent írásában ígéretet tett az antiszemitizmus párton belüli felszámolására. A muszlim bevándorlást támogató brit Munkáspártról már többször kiderült, hogy súlyosan antiszemita, Corbyn már korábban is ígéretet tett ennek visszaszorítására. A mostani botrányban azonban személyesen is érintett, ezért a brit zsidó szervezetek már nem is fogadják el a magyarázkodást.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék legfőbb parlamenti erejét adó párttal és vezetőjével szemben a héten merültek fel újabb antiszemita vádak. Kiderült egyebek között, hogy

Jeremy Corbyn 2010-ben házigazdája volt egy olyan rendezvénynek, amelyen az egyik felszólaló a nácizmushoz hasonlította Izrael politikáját.

Pénteken közzétett cikkében a Munkáspárt vezetője - eléggé zavarosan - azt írta, hogy a párt nem alkalmazkodott megfelelően az antiszemitizmus nemzetközileg elfogadott fogalmához, és ez aggodalmakhoz vezetett.

Azt írta, elhatárolódik azoktól, akik az "antiszemitizmus mérgét" terjesztik. Mint fogalmazott, nem az ő nevében teszik, és az ilyen embereket nem sorolja a támogatói közé, nincs helyük a mozgalomban.

Az őt ért leghevesebb bírálatok közül ugyanakkor többet is kénytelen volt elismerni, és azt mondta, a pártnak nagyobb empátiát kell mutatnia, gyorsabban kellett volna reagálnia, és többet kellett volna egyeztetnie a zsidó közösséggel.

"Túlfűtött retorikának" nevezte viszont, hogy júliusban három brit zsidó lap egybehangzóan kijelentette, hogy egy általa vezetett kormány "létében fenyegetné" a zsidók 300 ezres közösségét. Mint fogalmazott, a párt semmiféle veszélyt nem jelent az országban élő zsidókra, egzisztenciális fenyegetést pedig végképp nem. Azt mondta, világéletében a multikulturális társadalom erejének elismeréséért küzdött, Nagy-Britannia pedig nem lenne ugyanaz a zsidó közösség nélkül.

A legfrissebb bírálatokra reagálva azt írta, ha az Izraellel vagy annak politikájával kapcsolatos ellenérzéseket rasszista módon fejezik ki, azt számon kell kérni. Vannak viszont olyan nem cionista vagy anticionista zsidók, akiket nem szabad antiszemitának nevezni egyszerűen azért, mert nem követői a cionista tradíciónak. Emlékeztetett arra, hogy a brit Munkáspárt a kétállami megoldás híve a palesztin-izraeli konfliktus rendezésében. Ugyanakkor ez a valóságban azt jelenti, hogy a brit baloldal hagyományosan palesztinbarát, az izraeli-palesztin konfliktusban szinte mindig a palesztinok pártjára áll, elsősorban a muszlim bevándorlók szavazataira számítva.

A baloldali mantrát ismételgetve arról elmélkedett, hogy a szélsőjobboldal felemelkedőben van szerte Európában és Észak-Amerikában, azt emlegetve, hogy az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert csoporttól náci karlendítések láthatók London utcáin, egyaránt fenyegetve a fekete, a muszlim és a zsidó közösségeket. Ugyanakkor nem említette, hogy Európában a zsidóellenes támadásokat szinte kizárólag muszlimok követik el.

Jeremy Corbyn cikkét a baloldali kommentárok jelentős erőfeszítésként értékelték arra, hogy a Munkáspárt enyhítsen a héten őt ért bírálatok nyomán nehézzé vált helyzetén. Zsidó szervezetek részéről viszont csalódással fogadták Corbyn sorait, és úgy fogalmaztak, elfogyott a bizalom, tettekre, nem pedig szavakra van szükség.

A pártvezető a tervek szerint péntek este beszédet mondott volna a londoni Zsidó Múzeumban, de a szervezők lemondták a rendezvényt.