Majdnem ötvenszer tört ki az Anak Krakatau vulkán Indonéziában

Krakatau
Az Anak Krakatau ma is aktív, rendszeresek a kitörései
Vágólapra másolva!
Negyvenkilenc alkalommal tört ki pénteken Indonéziában az Anak Krakataunak – Krakatau gyermekének – is nevezett tűzhányó, a hatóságok két kilométeres sugarú körre növelték a vulkán körüli biztonsági övezetet.
Vágólapra másolva!

A Szunda-szorosban, Jáva és Szumátra között egy parányi szigeten magasodó 300 méter magas Anak Krakatau hamut, homokot és vörösen izzó köveket lövell ki magából – mondta Sutopo Nugroho, a helyi katasztrófavédelem képviselője.

Anak Krakatau Forrás: AFP/Ferdi Awed

Véleménye alapján

A Krakatau kúpja 1883-ban minden idők egyik legpusztítóbb vulkánkitörése következtében szétrobbant, és a sziget északi része gyakorlatilag eltűnt. A robbanást visszaemlékezések szerint még 3000 kilométerrel távolabb, az ausztráliai Perthben is hallani lehetett.

A vulkánkitörés által keltett, a szomszédos szigetek partvidékén végigsöprő szökőárban több mint 36 ezren haltak meg.

A keletkezett horpadályból, kalderából emelkedett ki később az Anak Krakatau.

Korábban, vasárnap az 1200 kilométerre keletre fekvő indonéziai Lombok szigetén több mint 540 embert hoztak le a mentők a Rinjani vulkánról, miután a szigetet megrázó földrengés következtében túrázók százai rekedtek odafenn.

A 6,4-es erősségű földmozgás legalább 16 ember halálát okozta,

s több mint 350-en sérültek meg a természeti csapás következtében.

A népszerű üdülőparadicsomtól, Balitól keletre lévő szigeten a földrengés nagy földcsuszamlást indított el az aktív Rinjani vulkánról, ami a hegyre vezető egyik hídban is kárt tett.

Emiatt emberek rekedtek a vulkánon.

Indonéziában gyakoriak a földrengések, mivel az ország szeizmikusan aktív zóna, az úgynevezett Tűzgyűrű felett helyezkedik el.