Komoly diplomáciai konfliktus bontakozott ki a horvátok és szerbek között

2018.08.05. 12:58

Ismét feszültséget okozott Horvátország és Szerbia között az 1995 nyarán végrehajtott, Vihar fedőnevű horvát hadművelet évfordulója - írja az MTI tudósításában. 

Andrej Plenkovic horvát kormányfő vasárnap, a hadművelet 23. évfordulóján Kninben rendezett központi állami ünnepségen úgy fogalmazott, azzal, hogy egyesek nem hajlandóak szembenézni a múlttal, csak késleltetik a megbékélést. Plenkovic kiemelte, hogy Horvátország nagyszerű győzelmet aratott 1995-ben, és egyúttal kezet nyújtott Szerbiának.

Jó viszonyt akarunk, amely az igazságon és az igazságosságon alapszik- mondta, hozzátéve, meg kell találni mindenkit, aki bűncselekményt követett el.

Andrej Plenkovic, horvát kormányfőForrás: AFP/Frederick Florin

Az évforduló minden évben komoly feszültséget okoz a két ország viszonyában. Ennek megfelelően idén sem maradt el a két ország közötti kommunikációs csörte.

Szerbiában szombaton tartottak megemlékezést a horvát terület-visszafoglaló hadművelet szerb áldozatairól. Aleksandar Vucic miniszterelnök a megemlékezésen arról beszélt, hogy nem lesz többé Vihar, mert Szerbia elég erős ahhoz, hogy gondoskodjon saját népéről, és többé senkinek sem engedi meg, hogy szerbeket üldözzön.

A szerb államfő bűncselekménynek nevezte a horvát hadműveletet, és a korábbi évekhez képest is erőteljesebben fogalmazott azzal, hogy a hitleri Németország zsidóellenes fellépéseivel hasonlította össze.

Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnökForrás: AFP/DPA/Monika Skolimowska

A Vihar-hadművelet 

A 23 évvel ezelőtti hadműveletben a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint. Az Origo tavaly augusztusban hosszabban írt a történtekről.

Az akcióban több mint 200 ezer horvát katona vett részt, akik 84 óra alatt ellenőrzésük alá vontak 10 ezer 400 négyzetkilométernyi, a szerbek által korábban elfoglalt területet. Ez Horvátország összterületének 18,4 százalékát jelenti.

Horvát katonák a Vihar hadművelet idején. 1992 után a horvátok intenzív hadseregfejlesztésbe kezdtekForrás: Kosovo 2.0

Az akcióban saját adataik szerint a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek, a polgári áldozatok számát ezernél többre becsülik. Ezenkívül mintegy 200-250 ezer, többségében szerb nemzetiségű ember hagyta el otthonát, nagy részük Szerbiába menekült. Szerbiában hivatalosan is gyásznappá nyilvánították a Vihar hadművelet évfordulóját, így emlékezve a horvát hadművelet szerb áldozataira.

Horvátok szerint a hadseregük nem követett el agressziót

Horvátországban ma is az az általános vélemény, hogy a hadsereg honvédő háborút vívott, csak védekezett, agressziót nem követett el, amit szerintük a hágai bíróság döntése is legitimált. 2012. október 16-án ugyanis a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék megsemmisítette a Vihar hadművelet fő irányítói, Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokok elleni korábbi elmarasztaló ítéletet. A két parancsnokot a katonáik által elkövetett cselekmények miatt háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával állították bíróság elé. Belgrádban viszont népirtást emlegetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK