Migrációs válság: teljes baloldali összeomlás jöhet Svédországban

migránsok Svédországban
Police organize the line of refugees on the stairway leading up from the trains arriving from Denmark at the Hyllie train station outside Malmo, Sweden, November 19, 2015. 600 refugees arrived in Malmo within 3 hours and the Swedish Migration Agency said in a press statement that they no longer can guarantee accommodation for all asylum seekers. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON +++ SWEDEN OUT +++ / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / JOHAN NILSSON
Vágólapra másolva!
Egy hónappal a parlamenti választás előtt továbbra is a bevándorlásellenes Svéd Demokraták vezetik a népszerűségi listát. A skandináv országban egyre élesebb a kampány, legutóbb egy dokumentumfilmet cenzúráztak ki a legnépszerűbb videómegosztó oldalon. A választás abból a szempontból is történelmi lehet, hogy száz év után lehet csak a második helyen végeznek a szociáldemokraták, és így véget érhet a bevándorlásbarát politika.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal a svédországi parlamenti választások előtt egyre élesebb a pártok közötti küzdelem, de továbbra is a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) a legesélyesebbek arra, hogy megnyerjék a voksolást. A Jimmie Akesson vezette alakulat a legújabb felmérések szerint nagyjából a szavazatok 25 százalékára számíthat. A második helyre nagy valószínűséggel a kormányzó szociáldemokraták futhatnak be. Ők nagyjából 21-24 százalékra számíthatnak. Mindez egyébként

a párt történetének a leggyengébb szereplése lehet.

Egyre több embernek van elege a migrációból Svédországban – képünk illusztráció Forrás: AFP/TT News Agency/Johan Nilsson

Ilyen 100 éve nem történt

A svéd szociáldemokraták abban az esetben, ha a következő egy hónapban nem történik jelentős változás, akkor az elmúlt száz év legrosszabb eredményét érhetik el. A párt legutóbb 1912-ben végzett a második helyen, és akkor éppen csak átlépték a 20 százalékos támogatottsági értéket.

A kisebbségben kormányzó Stefan Löfven miniszterelnök számára tehát egy tragédiába fordulhat a választás,

mivel egy meglehetősen bonyolult helyzet alakulhat ki a voksolás után.

Ennek a helyzetnek a lényege, hogy 2014 óta a mostani szocdem-zöld kisebbségi koalíció csak a jobbközép pártokkal kötött megállapodás alapján tudja csak elfogadtatni a költségvetést. A mostani választás után azonban előállhat olyan helyzet, hogy a bal-és jobbközép erők együttesen sem tudnak többséget felmutatni a parlamentben, így pedig vagy az általuk szélsőjobboldalinak tartott SD szavazataira lesz szükségük, vagy pedig az egyre erősebb szélsőbaloldallal kell együttműködniük.

Meggyengült a jobbközép is

Svédországban a gyenge kormányzás, a migrációból származó hatalmas hátrányok, az egészségügy rossz helyzete miatt a korábban a középpártok oldalán álló választók egyre inkább a radikális pártok felé fordulnak. Az SD megerősödése mellett a Baloldali Párt várhatóan a negyedik helyre fut majd be több mint tízszázalékos eredménnyel.

Az alakulat megerősödése a Lövfen-kabinetből való baloldali kiábrándulás miatt ugrott meg.

Az alakulat a szocdemektől euroszkepticizmusában különbözik, valamint még jobban növelné az állami újraelosztás mértékét.

Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke egyelőre jól áll a felmérések szerint Forrás: NurPhoto/Julia Reinhart/NurPhoto/Julia Reinhart

A magát mérsékeltnek tartó jobboldal sem áll túlságosan jól egy hónappal a választás előtt. A legnagyobb jobbközép erő, a Mérsékelt Párt várhatóan 20 százalék alatt fog szerepelni, míg 2014-ben még több mint 23 százalékot szerzett. Nem reménykedhetnek kimagasló eredményben a kereszténydemokraták sem. Míg 2014-ben 4,6 százalékos eredménnyel kerültek be a parlamentbe, addig idén könnyen lehet, hogy kimaradnak, mivel pár 2-3 százalékos támogatottságuk kevés ahhoz, hogy átugorják a 4 százalékos küszöböt.

Harc az illegális migráció ellen

A hagyományos jobbközép erők meggyengülésének a fő oka, hogy ezen pártok gyakorlatilag paktumot kötöttek a baloldallal. Mindezek miatt pedig teljesen elvesztették a karakterüket, ráadásul a bevándorlásbarát politika támogatása miatt az illegális migrációból származó összes probléma miatt a baloldal mellett a jobbközép pártokat hibáztatják – teljes joggal – a választók.

Az árván maradt jobboldali szavazókat pedig nagyon könnyen meg tudták szólítani a Svéd Demokraták.

A párt egyébként a legújabb programjában határozottan kiáll az illegális migráció ellen, és a hagyományos svéd kultúra megőrzésének a fontosságát hangsúlyozza. Az SD csak olyan migrációt tud elfogadni, ami a svéd társadalom számára hasznos, és nem erősíti a párhuzamos társadalmak létét. A családegyesítések ellen is fellép a párt, és azon a téren is jelentős szigorításokra készül, ha hatalomra kerülnének. Az SD pont az utóbbi napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy

a következő években csak a családegyesítések révén 180 ezer fővel nőhet a migránsok száma, miközben emellett 120 ezer újabb bevándorló érkezhet.

Mindez pedig tovább terhelné a svéd szociális ellátórendszert.

Több svédországi nagyvárosban a bűnözés vette át az uralmat Forrás: AFP/Johan Nilsson

Óriási botrány lett a cenzúrázásból

A kampány a tét nagysága miatt meglehetősen élénk az északi országban. Legutóbb abból lett óriási botrány, hogy az SD egy dokumentumfilmet készített a szociáldemokrata párt elmúlt 100 évéről. A filmet azért készítették el, mivel szerintük az elmúlt évtizedekben az emberek nem tudhattak meg olyan részleteket a szocdem párt történetéből, amit az országot uraló pártelit eltitkolt. A dokumentumfilmben így többek között

megismerhetik a nézők, hogy a II. világháborúban miért nem fogadtak be menekült zsidókat a szocdem vezetésű országba.

A filmet rövid idő alatt 200 ezren tekintették meg, majd pedig a közismert videómegosztó oldal egyszerűen letiltotta azt. Az SD természetesen minden fórumon tiltakozott a döntés ellen.

Ez az ügy is világosan mutatja, hogy történelmi választás előtt áll Svédország. Ha a demokratáknak valóban sikerül megnyerniük a választást, és több mint 100 év után a második helyre lökni a szocdemeket, akkor annak egyrészt nemzetközi visszhangja lesz, másrészt a hagyományos svéd politikai elitben is olyan folyamatok indulhatnak el, amik elvezethetnek a mostani bevándorlóbarát politika végéhez a skandináv országban.