Nincs kegyelem a merénylőknek

Horizontal
Maduro elnök a gazdasági nehézségek ellenére is népszerű
Vágólapra másolva!
Nicolás Maduro államfőt támogató menetet szerveztek hétfőn a venezuelai fővárosban, Caracasban – számolt be a Venezolana de television tévécsatorna.
Vágólapra másolva!

A tömeg a főváros központjában gyülekezett, ahonnan az elnöki palotához vonult. Az itt felállított színpadon beszédet mondott Diosdado Cabello Rondón, a Venezuelában tavaly létrehozott alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke, valamint Jorge Arreaza külügyminiszter. Cabello azt mondta, hogy a szombati merénylet elkövetőit a venezuelai törvények szerint kell felelősségre vonni. Nem lehet megkegyelmezni nekik.

Az ellenzék háborút akar

A caracasi diplomácia vezetője a helyi ellenzéket és a kolumbiai hatóságokat vádolta meg a merénylet előkészítésével. Hangoztatta, hogy az ellenzék háborút akar kirobbantani a venezuelaiak között, erre törekszik már néhány éve.

Maduro elnök a gazdasági nehézségek ellenére is népszerű Forrás: AFP/Federico Parra

Szombaton Caracasban a Nemzetőrség (GNB) fennállásának 81. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Nicolás Maduro beszéde alatt dróntámadás történt. Két, robbanóanyaggal megrakott drónt irányítottak a rendezvény fölé. Egyiket a biztonsági erők eltérítették, míg a másik magától lezuhant, egy lakóháznak ütközött. Az elnök és az ország felső vezetésének tagjai sértetlenek maradtak.

Súlyos válságban

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.