Rengeteg gyerek születik házasságon kívül az EU-ban

házasság, karikagyűrű
Vágólapra másolva!
Az Eurostat felmérése szerint 2016-ban csaknem minden második gyerek született házasságon kívül az Európai Unió országaiban.
Vágólapra másolva!

Az uniós statisztikai hivatal friss jelentéséből kiderül, hogy két évvel ezelőtt az Európai Unió országaiban a gyerekek 43 százaléka házasságon kívül született, ami 15 százalékponttal magasabb, mint amit 2000-ben mértek.

Az Eurostat szerint ez a családmodell lassú, de folyamatos változását jelzi.


Nyolc uniós országban több gyerek született házasságon kívül, mint fordítva. Az élmezőnyben van Franciaország 60 százalékkal, Bulgária és Szlovénia 59 százalékkal, őket követik az Észtek 56 és a Svédek 55 százalékkal, Dánia 54, Portugália 53 és Hollandia 50 százalékkal.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Görögországban, Cipruson és Horvátországban viszont a házasságon kívül született gyerekek száma kevesebb volt, mint 20 százalék. Hazánkban a házasságon kívül született gyerekek száma kicsit magasabb, mint az uniós átlag, összesen 47 százalék.

Az EU tagállamaiban 2015 és 2016 között a házasságon kívül született gyerekek aránya nőt, kivéve néhány országot, amik között Magyarország is szerepel.

Vizsgálták az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) államait is: az arány Liechtensteinben és Svájcban 25 százalék alatt volt, ami jóval alacsonyabb, mint a norvégiai (56) és az izlandi (70).