Megszületett a döntés a tusnádfürdői medvék ügyében

Tusnádfürdő, 2018. július 24. Medveveszélyre figyelmeztető tábla a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 24-én, a nyitónapon. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Pontosította döntését a román Környezetvédelmi Minisztérium: négy tusnádfürdői anyamedve és kilenc bocs áttelepítéséhez, valamint két hím medve kilövéséhez járultak hozzá.
Vágólapra másolva!

Csak szerdán 11 kérés érkezett Tusnádfürdőről a medvék ügyében. A helyi Szent Anna vadásztársaság és a helyi hatóságok hat hím medve, valamint öt anyamedve és 11 bocs kilövését vagy áthelyezését kérték. Ehhez képest a minisztérium

négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím kilövését hagyta jóvá.

A hiányos dokumentációjú vagy nem kellőképpen megalapozott kérelmeket visszaküldték a feladónak, de kiegészítés után újra megvizsgálják a kérésüket.

Medveveszélyre figyelmeztető tábla a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn július 24-én Forrás: MTI/Veres Nándor

Ahogy az Origo is beszámolt róla tegnap, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere azt mondta, hogy a tizenkettő veszélyes medvéből mindösszesen hat medve áthelyezéséről döntött a román környezetvédelmi minisztérium.

Ezt a polgármester félmegoldásnak nevetze akkor.

Ezen döntését változtatta meg a román illetékes hatóság, és vette figyelembe a polgármester korábban megalapozatlannak vélt kérését.

A medvék miatt kialakult tusnádfürdői veszélyre Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter is kitért egy szerdai gyulafehérvári sajtótájékoztatón, és elmondta, hogy a bocsos anyamedvéknek csak az áthelyezését hagyhatja jóvá a minisztérium.

Július közepe óta négy embert támadtak meg medvék Tusnádfürdőn.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.