Egyre több ember térhet vissza az otthonába Spanyolországban

2018.08.10. 16:44

A nagy kiterjedésű erdőtüzekben 3270 hektárnyi terület semmisült meg Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében.

Mintegy ötven, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár, némelyik teljesen kiégett.Az érintett környékről még keddre és szerdára virradó éjjel evakuálták a lakókat, összesen több mint 2600 embert. A többség hétvégi házát, nyaralóját hagyta hátra, azonban voltak, akik egyetlen lakhelyük miatt izgultak napokon át az ideiglenes szálláshelyeken, sportközpontokban, szállodákban.

Elsődleges azok segítése, akik mindenüket elvesztették - mondta a helyszínen Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke újságíróknak. A tüzet ugyan stabilizálták és körülhatárolták, de oltása még tart.

A pusztítás nyomairól a Valencia tartományban fekvő Llutxent közelébenForrás: MTI/EPA/EFE/Spanyol katonai vészhelyzeti egység/Luismi Ortiz Handout

A korábbi 31 légi járműből már csak kettő segít a munkálatokban, és 700-ről mintegy 100-ra csökkent a közreműködő tűzoltók és erdészek száma. A távozó egységeket tapssal búcsúztatták a helyiek.

A térségben öt éve nem volt ilyen nagyságú erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Az oltást az időjárás, a hőmérséklet jelentős csökkenése, valamint a páratartalom növekedése nagyban segíti.

Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye.
Az idei év azonban ebből a szempontból eddigi kedvezően alakult a szokásosnál hűvösebb, csapadékosabb tavaszi és nyár eleji időjárásnak köszönhetően.

Tavaly a dél-európai országban 56 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely összesen több mint 178 ezer hektárnyit területet pusztított el. 2016-ban 65 ezer, 2015-ben pedig több mint 111 ezer hektáron tombolt tűz Spanyolországban.