Majdnem 500 ember sérült meg a bukaresti tüntetésen

2018.08.11. 12:45

A román csendőrség szerint a békés tüntetők közé vegyült "jól szervezett" csoportok provokáltak összetűzést a csendőrséggel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján. Egy csendőrnő súlyosan megsérült, amikor a tömegben összeverték a tüntetők. A csendőrség szombati sajtótájékoztatóján elmondták, hogy 33 embert fogtak el. Nyolc tüntető ellen indult eljárás. Huszonhárman pedig 17 ezer lej (azaz 1 millió 200 ezer forint) értékben kaptak bírságot.

Pénteken a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai szerveztek tüntetést korrupcióellenes jelszavakkal a román kormány épülete előtt a Dancila-kormány leváltását követelve. A sok tízezer tüntető közé provokátorok vegyültek, a csendőrség pedig órákon keresztül könnygázzal és vízágyúval próbálta megfékezni a rendbontókat, éjszaka pedig erővel kiszorította a tüntetőket a térről.

Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A Victoria téri tűntetésen 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

A csendőrségi szóvivő, Marius Miliataru szerint

azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban, a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták - többnyire vizespalackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal - a csendőröket.

A szóvivő szerint fennállt a veszélye annak, hogy a rendbontók kiemelése során védtelen emberek is megsérülnek, ezért a csendőrség csak "védekezésre" szorítkozott.

Bukarest, 2018. augusztus 10. A nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai Viorica Dancila kormányfő lemondását követelik a román kormány épülete előtti Victoria téren, Bukarestben 2018. augusztus 10-énForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Azt, hogy kikből állhat a rendbontók szervezett csoportja, vagy hogy honnan jöttek, nem árulta el a szóvivő, sőt még azt a korábbi, éppen a csendőrségtől származó információt sem akarta megerősíteni, hogy "ismert futballhuligánokról" van szó.

Az első erőszakos cselekmények már délután elkezdődtek, azután pedig a csendőrség folyamatos "ostrom" alatt állt. Éppen ezért könnygázt és vízágyút is bevetettek. 

Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A rendbontók megrohamoztak egy gyorséttermet is, ahova csendőröket vezényeltek ki. Kettejüket azonban körbevettek és ütni kezdtek a garázdák. Ekkor, 23 óra után néhány perccel Bukarest kormánybiztosa kiadta a tömegoszlatási parancsot.

A megvert csendőrök egyike súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba - a szóvivő szerint nem kizárt, hogy "egy életre megbénult".

Amikor földre került, fegyverét is ellopták: az elkövetőt videofelvételek segítségével próbálják azonosítani.

Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A csendőrség azt állítja, hogy - mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt - "fokozatosan, mérsékelten" alkalmazott erőt, időt hagyva minden "jóhiszemű" embernek, hogy elhagyja a teret.

A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint "aránytalan és brutális" fellépésük vezetett az erőszakhoz. Az erő alkalmazásának jogosságát most a katonai ügyészség vizsgálja.

Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el, és a csendőrség "brutális, a Victoria téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését" is bírálta. Szombaton az államfő felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot a vétkesek felelősségre vonása érdekében.

A csendőrség szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 33 rendbontót fogtak el. Nyolc tüntető ellen indult eljárás. Huszonhárman pedig 17 ezer lej (azaz 1 millió 200 ezer forint) értékben kaptak bírságot.