ENSZ: Továbbra is több tízezer dzsihadista van jelen Irakban és Szíriában

2018.08.14. 21:19

Az Iszlám Államnak továbbra is több tízezer fegyverese van jelen Irakban és Szíriában annak ellenére, hogy az utóbbi időben rengeteg veszteséget és katonai vereséget szenvedett el – közölte a BBC brit műsorszóró kedden az ENSZ legfrissebb jelentésére hivatkozva.

A világszervezet jelentése szerint 20 és 30 ezer közé tehető a dzsihadisták száma a két közel-keleti országban, több ezren közülük külföldiek.

Ennek fényében az Iszlám Állam egy kisebb, rejtőzködő "változata" sokáig fennmaradhat a két országban, ahol 2014-ben a dzsihadisták kalifátust kiáltottak ki, és nagy kiterjedésű területeket foglaltak el. Az IÁ szíriai és iraki "kalifátusában" mintegy 10 millió ember élt.

A dzsihadista szervezet azonban tavaly vereséget szenvedett katonai szempontból, szinte minden korábbi területét elvesztette. Ezért áttért gerilla hadviselésre, sivatagi területeken bujdosnak a szervezet aktív tagjai, és onnan is indítanak támadásokat. Az ENSZ-jelentés szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban továbbra is nagyobb területek vannak az IÁ kezén, ahol forrásokra tett szert olajeladásból, ráadásul megvetette lábát egyebek közt Afganisztánban, Líbiában, Délkelet-Ázsiában és Nyugat-Afrikában.

A BBC emlékeztetett, hogy az IÁ a múlt hónapban meglepetésszerű, összehangolt támadást indított a dél-szíriai esz-Szuveida tartományban, a harcokban több mint kétszáz ember halt meg, a dzsihadisták pedig 30 túszt hurcoltak magukkal.