Kilőtték az egyik veszélyes medvét Tusnádfürdőn

2018.08.16. 13:39

A Szent Anna vadásztársulat tagjai kilőtték az egyik medvét, ami gyakran bejárt Tusnádfürdőre. A vadásztársulat elnöke szerint a bocsos medvék közül is ki kellene lőni néhányat, ezzel szabályozva a populációt.

Rafain Zoltán, a vadásztársulat elnöke szerint azt az 5-6 éves, körülbelül 300 kilogrammos hím medvét sikerült kilőniük, amelyik tíz nappal ezelőtt bement egy gyermekotthonba, és kirámolta az egyik hűtőszekrényt.

Az elkövetkező napokban remélhetőleg a másik magányos medvét is sikerül lelőni, amelynek a kilövéséhez hozzájárult a Környezetvédelmi Minisztérium.

A vadásztársulat viszont továbbra sem tekinti feladatának annak a négy anyamedvének és kilenc bocsnak az áttelepítését,  amelyhez a környezetvédelmi tárca szintén hozzájárult, mivel semmilyen törvény nem írja elő számukra, hogy ezzel is foglalkozzanak, és nem is értenek hozzá.

A bocsos anyamedvék elszállítására és befogadásukra egyelőre senki nem vállalkozott, pedig a minisztérium valamennyi EU-tagállamnak felajánlotta a medvefölösleget.

Medveveszélyre figyelmeztető tábla a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 24-énForrás: MTI/Veres Nándor

Rafain szerint viszont populációszabályozás céljából a bocsos medvék közül is ki kellene lőni néhányat, ugyanis olyan anyaállatot is láttak, amelyik öt boccsal sétált, ez pedig nem jellemző a medvékre. 

Szerinte a Tusnádfürdő körüli erdőkben a medvék túlszaporodása miatt csökkent az egyéb vadak száma.

Tusnádfürdőn két éve szaporodtak el a medvék, mióta betiltották a populációt szabályozó medvevadászatot is. A Környezetvédelmi Minisztérium most azért adott engedélyt a kilövésükhöz, illetve áttelepítésükhöz, mert július közepe óta négy medvetámadás történt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK