Nem kaphat menedékjogot egy magát homoszexuálisnak valló afgán migráns Ausztriában

Ausztria, migráns, illusztráció
Refugees sit next to their tents on the grounds of Austria's main refugee processing centre in Traiskirchen on July 31, 2015. The centre, 20 kilometres south of Vienna, would no longer accept new migrants as of next Wednesday, August 5, 2015. The camp, meant to house 1,800 people, currently holds more than twice as many -- 4,500 refugees. Nearly half of them do not have a bed. AFP PHOTO / JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Az osztrák menekültügyi hivatal szerint a menekültstátus miatt hazudja magát melegnek egy 18 éves afgán migráns. Az EU-ban nem lehet tesztelni azt, hogy valakinek milyen a szexuális orientációja.
Vágólapra másolva!

Az afgán migráns kísérő nélkül, illegális bevándorlóként érkezett Ausztriába, 2016-ban.

Mivel akkor még kiskorú volt, ezért a SOS Children's Villages International nevű civil szervezet által gyerekeknek fenntartott, Bécs melletti befogadó központba került – írja a Deutsche Welle az osztrák Falter című hetilap információira hivatkozva.

Afgán migránsok az ausztriai Traiskirchenben, Bécs közelében. A kép illusztráció Forrás: AFP/Joe Klamar

Akkor

azzal az indokkal nyújtott be menedékkérelmet, hogy a hazara kisebbség tagja, amely etnikumot az afgán hatóságok üldözik szülőhazájában.

A fiú kérelmet az osztrák belügy nem tartotta megalapozottnak, ezért nem kapott menekültstátust, de mivel kiskorú volt, így Ausztriában maradhatott.

Miután nagykorú lett - annak érdekében, hogy továbbra is Ausztriában tartózkodhasson - ismét menedékkérelmet nyújtott be, ezúttal azzal indokolva, hogy

Az osztrák hatóságok viszont megint elutasították a kérelmét.

A döntést azzal magyarázták, hogy a

migráns nem mond igazat a szexuális orientációjáról, ez kitaláció,

amit felhasznál az Ausztriában való maradás érdekében.

Szerintük

az agresszivitás pedig általában nem jellemző a homoszexuálisokra.

A migráns természetesen fellebbezni fog a döntés ellen. Ebben jogvédő szervezetek ügyvédei fogják őt segíteni.

A helyzet tisztázását az is megnehezíti, hogy az EU-ban nem szabad pszichikai vagy más jellegű vizsgálatokkal kideríteni azt, hogy a magukat homoszexuálisnak valló menedékkérők tényleg azok-e vagy sem.