Maliban újraválasztották az elnököt

2018.08.16. 13:32

Választásokat tartottak Maliban, ahol újraválasztották az öt éve az országot vezető Boubacar Keitát.

Kiderült, hogy kinyerte a mali választásokat. Az elnökválasztás múlt vasárnap tartott második fordulójában a szavazatok 67,17 százalékával Ibrahim Boubacar Keita ismét nyert.

Ezzel újabb ötéves ciklusra Keitá a köztársasági elnöki cím.

Mögötte Soumaila Cissé végzett, aki a szavazatok 32,83 százalékát kapta.
A részvételi arány 34,54 százalékos volt.

A Ibrahim Boubacar Keita második ötéves ciklusát kezdheti meg a nagyrészt sivatag borította nyugat-afrikai köztársaság élén. Keita 2013-ban is Cissét győzte le az elnökválasztás második fordulójában.

Újságok Mali utcáin választási hírekkelForrás: AFP/Issouf Sanogo

A választások július 29-én tartott első fordulóját erőszakcselekmények és biztonsági incidensek árnyékolták be, amelyek a szavazóhelyiségek mintegy ötödét érintették.

A hivatalban lévő elnök akkor a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, míg a második helyen befutó Soumaila Cissé korábbi pénzügyminiszter, ellenzéki vezető a voksok 18 százalékát kapta. Azért volt szükség második fordulóra, mert egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét.

Cissé a hivatalban lévő elnököt azzal vádolja, hogy kormányában elharapódzott a korrupció, továbbá ő a felelős az ország egyre rosszabbodó biztonsági helyzetéért.

A kaotikus első forduló felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyveres csoportok sikerrel újraszervezték magukat azóta, hogy 2013-ban Franciaország beavatkozott a rend helyreállítása érdekében. Az esetenként az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez is kötődő csoportok ma már kezdik kiterjeszteni befolyásukat a Mali északi részén elterülő sivatagos területre és a termékenyebb középső térségekre is.

Ibrahim Boubacar Keitatámaogatói ünneplik a győzelmetForrás: AFP/Issouf Sanogo

Boubacar Keita szeptember 4-én kezdi meg második mandátumát, deklarált célja, hogy megújítsa a 2015-ben létrejött békemegállapodást a tuareg nemzetiségű felkelőkkel.

A fulbékok és a tuaregek között területi vita áll fenn, főként a szűkös vízlelőhelyek használata miatt. A fulbékok közül sokan csatlakoztak az Iszlám Állam Ménaka tartományban tevékenykedő helyi ágához.

Megfigyelők szerint a dzsihadisták kihasználják a két népcsoport közötti ellentéteket, hogy déli irányba terjeszkedjenek, illetve szembeszálljanak a francia hadsereg támogatását élvező tuareg csoportokkal.