Tamási Zsoltot nevezték ki a marosvásárhelyi magyar katolikus iskola igazgatójává

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!
A Maros megyei tanfelügyelőség hétfőn Tamási Zsoltot nevezte ki az újonnan megalapított marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatójává, ő töltötte be a tanintézmény tavaly felszámolt elődjének igazgatói tisztségét is.
Vágólapra másolva!

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes közölte: augusztus 20. volt az utolsó nap, amikor a tanfelügyelőség kinevezhette a román oktatási miniszter által tíz nappal ezelőtt újraalapított iskola igazgatóját.

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A meghirdetett posztra egyedül Tamási Zsolt jelentkezett, akinek a pályázatát a római katolikus egyház is támogatta.

- tette hozzá.

Tamási Zsolt a 2014-ben megalapított, majd tavaly a helyi hatóságok által felszámolt római katolikus gimnáziumnak is igazgatója volt, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) többek között ellene is vádat emelt 2017 őszén, mivel a vádhatóság értelmezése szerint törvénytelenül történt 2014-ben az iskolaalapítás.

Az ügyben még nem született bírósági ítélet.

Tamási Zsolt jelenleg nem kívánt nyilatkozni.

Valentin Popa román oktatási miniszter rendelete szerint

azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket a tavaly megszüntetett iskolából a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt.

A katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet,

a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.