Visszautasították a tálibok a tűzszüneti javaslatot

2018.08.20. 14:34

A radikális iszlamista tálibok legfőbb vezetője, Hajbatullah Ahúnzáda sejk elutasítja az afgán kormány javaslatát, és nem hirdet tűzszünetet az iszlám áldozati ünnep, az íd al-adha alkalmából.

Az afgán kormány elleni harc könyörtelenül folytatódik tovább – idézték a tálib források Ahúnzáda sejket. Asraf Gáni afgán elnök vasárnap a közeledő ünnepre tekintettel kezdeményezett fegyvernyugvást. Azt üzente a táliboknak, hogy a tűzszünet hétfőn kezdődik, és addig tart, amíg a tálibok tiszteletben tartják.

Asraf Gáni, afgán elnökForrás: AFP/Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

Az országot 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító vallási szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A múlt héten több katonai tábort lerohantak, és általános támadást indítottak Gazni városa ellen, amely stratégiai helyen, a Kabult az ország déli részeivel összekötő autópálya mentén fekszik.

Gazni városának piaca teljesen leégett a tálibok támadásának következtébenForrás: AFP/Zakeria Hashimi

Az íd al-adha idején a muszlimok arra emlékeznek, hogy a zsidó-keresztény kultúrkörben Ábrahámként ismert Ibráhim, Isten parancsának engedelmeskedve hajlandó lett volna feláldozni saját fiát. A zsidó-keresztény hagyományokkal ellentétben azonban az iszlám vallás követői szerint nem Izsák, hanem az elsőszülött Ismáél lett volna az áldozat.