Rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére

2018.08.20. 09:04

Egy mozgó autóból rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére. A lövések egy őrbódét találtak el, de senki sem sérült meg. A támadók elmenekültek a helyszínről.

Washington és Ankara viszonya különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok egy amerikai lelkipásztor szabadon engedését követelve szankciókkal sújtotta Törökországot. Az amerikai Andrew Brunsont a 2016-os hamvába holt puccskísérlet után vették őrizetbe. Kémkedéssel és terrorizmussal vádolják, ami Washington szerint nevetséges. A tiszteletes egy kis protestáns gyülekezetet vezetett Izmirben.

Az amerikai nagykövetség épülete AnkarábanForrás: AFP

Törökország helyzetét súlyosbítja, hogy a török líra értékének 35 százalékát veszítette el az év eleje óta az amerikai dollárral szemben, és Washington vámokkal is bünteti Törökországot. Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten például az amerikai elektronikai termékek bojkottjára szólított fel, ami után a közösségi médiában olyan felvételek kezdtek terjedni, melyeken törökök összetörik az iPhone-jaikat.