A világ iskoláinak felében nincs ivóvíz

Afrika, iskola
Mauritanie, Ouadane, école de Tenlaba, maitre et élčves // Mauritania Ouadane, Tenlaba school , teacher and students - Credit: Jacques Sierpinski / Aurimages
Vágólapra másolva!
A világ iskoláinak közel a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek. Több helyen nincs ivóvíz vagy mosdó - figyelmeztettek szakértők az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett közös jelentésében.
Vágólapra másolva!

900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve - szögezte le a jelentés.

Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs biztonságos ivóvíz, ami mintegy 570 millió gyereket érint.

A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg tanulmányait. Gyakorlatilag

minden ötödik általános iskolában és minden nyolcadik középiskolában nincsenek meg

a szükséges higiéniai körülmények.

Forrás: Aurimages/Jacques Sierpinski / Aurimages/Jacques Sierpinski / Aurimages

A legrosszabb a helyzet Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

A jelentés kiemelte: kifejezetten a serdülő lányokat éri hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket. Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.