Orbán Viktor újabb szövetséget épít a migránsáradat ellen

Orbán Viktor Matteo Salvini
Vágólapra másolva!
Magyar-olasz szövetség jöhet létre, miután Orbán Viktor miniszterelnök ma találkozik Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga olasz kormánypárt vezetőjével. A magyar miniszterelnök európai súlyát jól mutatja az, hogy a nemzetközi sajtó milyen nagy érdeklődéssel várja a találkozót. Orbán Viktor és Matteo Salvini határozottan fellépnek az illegális migráció ellen, és követelik az európai határok lezárását. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi milánói találkozójának célja, hogy összehangolják bevándorlási politikájukat az európai közösségben, de szakértők szerint

az esemény egy hosszabb távú együttműködés első lépése is lehet.

A kormánypárti Ligát vezető Salvini már júniusban is arról beszélt, hogy az uniós szabályok megreformálását tervezi Orbánnal karöltve, akit már a beiktatása előtt a példaképének nevezett.

Orbán Viktor kedden Matteo Salvinivel találkozik. Az egyeztetés középpontjában a migrációs válság lesz Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Meg kell állítani a migránsokat

A magyar kormányfő kerítéssel, az olasz belügyminiszter a kikötők lezárásával küzd a migránsáradat ellen. Salvini ugyan szétosztaná az uniós tagállamok között a hazájában lévő migránsokat, míg Orbán Viktor a leghatározottabban ellenzi a kvóták szerinti áthelyezést, de ez Brüsszel reményei ellenére nem jelent valódi ellentétet közöttük. Mindketten azt az álláspontot képviselik ugyanis, hogy

a migránsokat az unión kívül kell megállítani.

A már Európában, illetve Olaszországban lévő bevándorlók sorsát illetően meglévő - a két ország pozíciójából adódó - érdekellentéteket várhatóan át fogják hidalni.

Az olasz belügyminiszter július elején jelentette be, hogy egy szövetségbe hívja a bevándorlásellenes uniós erőket, miközben Donald Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon Salviniben és Orbánban látja az EU jövőjét. A Fidesz–KDNP az Európai Néppárt erős tagja, de a magyar kormány bizonyos kérdésekben, mint például a bevándorlás, így is együttműködhet majd Salviniékkel.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter élesen fellép az illegális migráció ellen Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Megváltoztatnák a szabályokat

Salvini a múlt héten azt üzente Brüsszelnek, hogy az EU „elfelejtheti" a következő uniós költségvetés egyhangú elfogadását, azt nem fogják megszavazni. Pár nappal később pedig az ügyben illetékes magyar államtitkár, Schanda Tamás beszélt arról, hogy hazánk is megvétózhatja a 2021 és 2027 közötti ciklus büdzséjét. Abban egyetértünk az olaszokkal, hogy nem szabad csökkenteni az agrárpénzeket. Mindkét ország elégedetlen az unió által biztosított forrásokkal.

Az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, Orbán Viktorral a megoldást tanulmányozzuk – jelentette ki még korábban Salvini a Corriere della Serának.

Orbán Viktorral a szabályok megváltoztatása érdekében találkozom

- nyilatkozta Salvini a migrációs politika kapcsán szervezett személyes találkozóról.

Olaszországban egyre többen nem kérnek az illegális migrációból Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Orbán Viktor meghatározó egyéniséggé vált Európában

Mind a hazai, mind az olasz baloldali ellenzéket frusztrálja, hogy Orbán Viktor kormányfő meghatározó egyéniséggé vált Európában, egyre több szövetségest talál a kontinensen, így legutóbb az olasz politikai élet jobboldalán – minderről már Szánthó Miklós beszélt. Az Alapjogokért Központ igazgatója hozzátette,

bízik abban, hogy Matteo Salvini az olasz kormányon belül is meg tudja valósítani az elképzeléseit.

Minden uniós országnak az lenne az elsődleges feladata, hogy megállítsa a migrációt, Salvini ennek élharcosa – tette hozzá Szánthó. Úgy vélte, a probléma az, hogy vannak olyan politikusok, akik a józan ész és a realitás talaján állva arra törekszenek, hogy kialakítsanak valamilyen védekező mechanizmust a nemzeti identitás és szuverenitás védelme érdekében, és vannak olyan politikusok meg politikai erők, akik és amelyek ennek ellenállnak, és egy multikulturális Európa létrehozásán ügyködnek. Ez utóbbit kellene valahogy megakadályozni európai szinten, és erről fog szólni az európai parlamenti választás is jövőre – tette hozzá.

Luigi Di Maio (középen) egyértelműen kiállt Salvini mellett Forrás: AFP/Andrea Leoni

Egységes az olasz kormány

Az olasz kormány továbbra is egységes, és ezt világosan alátámasztotta, hogy

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kiállt koalíciós partnere, Matteo Salvini mellett,

aki ellen a szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított azért, mert öt napig nem engedte meg több mint száz illegális bevándorlónak, hogy elhagyja a Catania kikötőjében veszteglő mentőhajót. Luigi Di Maio hangsúlyozta, a belügyminiszter a kormánnyal egyetértésben döntött úgy, hogy a Diciotti hajóval érkezett migránsok nem léphetnek partra. Közös vele a politikai felelősségünk – mondta az M5S vezetője, egyértelműen cáfolva, hogy a római kormányban törést okozott a Diciotti-ügy.

Üdvözölték a találkozót

A jobbközép koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) jobboldali parlamenti párt már korábban üdvözölte Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozóját. Az FdI parlamenti frakcióvezetői szintén együttesen hangsúlyozták, hogy a Ligával osztják a magyar miniszterelnök iránti barátságot és politikájának tiszteletét. „Örülünk, hogy a belügyminiszter azzal találkozik, aki igyekszik gátat szabni az illegális bevándorlók inváziójának, amelynek Európa az áldozata.

Reméljük, hogy a találkozó a következetes, népeinket védő közös politikát erősíti"

- tette hozzá az FdI.

Soros hajói szállították be Olaszországba a legtöbb migránst Forrás: AFP/Andreas Solaro

Megálljt parancsoltak a Soros-hajóknak

Olaszországot az utóbbi három évben valósággal sokkolta a véget nem érő migránshullám. A becslések alapján jelenleg 700 ezer afrikai származású illegális bevándorló tartózkodik Olaszországban. Többségüket olyan sorosista álcivil szervezetek szállították oda, mint a Proactiva Open Arms, az Orvosok Határok Nélkül, a SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye. Matteo Salvini belügyminiszter viszont felveszi velük a küzdelmet. Tavalyi adatok alapján Olaszországban már 5 millió bevándorló él. A külföldön születettek az olasz népesség 8,34 százalékát adják.

A március 4-i olasz parlamenti választásokat követő hosszú egyeztetés után végül június 1-én hatalomra került az Öt Csillag Mozgalom és a Liga alkotta bevándorlásellenes kormány, ami alapjaiban változatta meg Olaszország hozzáállását az illegális migráció tekintetében.

Soros természetesen azonnal megtámadta az új olasz kormányt, annak belügyminiszterét – a Liga elnökét – Matteo Salvinit,

Vlagyimir Putyin orosz államfő bábjának hazudva, a bevándorlásellenes álláspontját pedig nagyon hevesen kritizálva.

Salvini belügyérként hozott egyik első intézkedése az volt, hogy megtiltotta két sorosista szervezet, az Orvosok Határok Nélkül és a SOS Mediterranée által bérelt Aquarius nevű hajó kikötését az olasz kikötőkben. Az Aquariust és a rajta lévő migránsokat végül az új szocialista és erősen bevándorláspárti Pedro Sánchez vezette spanyol kormány fogadta be.

Mára Matteo Salvini olasz belügyminiszter pártja a legnépszerűbb Forrás: AFP/Miguel Medina

Az olaszok egyre nagyobb tömegei állnak Salvini mögött

Salvini egyértelmű bevándorlásellenes irányvonalát az olasz választók is egyre jobban elismerik. Matteo Salvini olasz belügyminiszter némi jobbközép szövetségesi háttérrel simán megnyerné a választást, ha kiírnák. A Salvinit támadó emberi jogi aktivisták csak azt érték el, hogy mintegy kétszeresére növelték a népszerűségét.

A Liga támogatottsága a legújabb felmérések szerint 30 százalék fölött van, míg a márciusi választáson még 17,4 százalékot szerzett Salvini pártja.

Magyarországon annyiban hasonló a helyzet, hogy a bevándorlásban továbbra is képviselt határozott álláspontja miatt a Fidesz támogatottsága az áprilisi kétharmados győzelem után további öt százalékponttal nőtt.