Bajorország biztonságosabb, mióta védik a határokat a migránsoktól

Seehofer visits German-Austrian border POLITICS REFUGEE MIGRATION police
27 August 2018, Freilassing, Germany: Horst Seehofer (CSU, l), Federal Minister of the Interior, and Joachim Herrmann (CSU), Minister of the Interior of Bavaria, observe the border controls of the Bavarian police at the border control point Saalbrücke. In a press conference at the border control station, Bavarian Interior Minister Herrmann and Federal Interior Minister Seehofer took stock of the Bavarian police's independent border controls. Photo: Matthias Balk/dpa
Vágólapra másolva!
Tovább erősödött Bajorország biztonsága a tartományi határrendőrség felállításával – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter hétfőn a bajor-osztrák határon tett látogatásán az új rendőrségi szerv munkájának első időszakát értékelve.
Vágólapra másolva!

A miniszter a Saalbrücke határátkelőnél tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a júliusban felállított bajor határrendőrség támogatása révén „még sűrűbb a szövetségi rendőrség ellenőrzési hálózata”, ami tovább erősítette a közbiztonságot Bajorországban.

Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy az ötszáz fővel dolgozó új rendőri egység munkájának is tulajdonítható, hogy

jelentősen visszaesett az illegális határátlépések és a Bajorországba érkező migránsok száma.

A német államhatár igazgatásáért felelős szövetségi rendőrséget támogató, de önállóan eljáró bajor határrendőrség a megalapítása óta eltelt csaknem két hónap alatt 1750 feljelentést tett. Több mint 220 esetben illegális határátlépés, 125 esetben okirat-hamisítás, köztük útlevél-hamisítás miatt. További, csaknem 500 esetben kábítószerrel visszaélés, nagyjából 100 esetben a fegyverek használatáról szóló jogszabályok megsértése, mintegy 700 esetben a közlekedési szabályok megsértése miatt jártak el.

Horst Seehofer és Joachim Herrmann a Saalbrücke határátkelőnél Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk

A határrendőrség „rugalmas ellenőrzéseket” végez, mindig más-más helyszínen és időpontban, így

– emelte ki Joachim Herrmann.

Az egyenruhás és a civil ruhás egységek feladata nemcsak a határátkelők forgalmának ellenőrzése, hanem az úgynevezett mélységi ellenőrzés is. A határtól számított 30 kilométeres övezetben a közutak mellett a vasúti hálózat forgalmát is ellenőrzés alatt tartják – áll a tartományi belügyminisztérium közleményében,.

A mélységi határellenőrzés "bajor sikermodelljét" még tovább fejlesztik, az új rendőri szervezet létszámát a következő öt évben rendre száz fővel növelik, így 2023-ban már ezer rendőr védi majd Bajorország határát.

A bajor-osztrák határon – ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot – 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az állandó határellenőrzést a nemzetközi migrációs válság miatt.