Putyin: A nyugdíjreformnak méltányosnak kell lennie

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin, orosz elnök.
Vágólapra másolva!
Méltányosnak és "emberi léptékűnek" kell lenniük nyugdíjra vonatkozó törvények változtatásainak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szociális kérdésekről megtartott kormányülésen.
Vágólapra másolva!

"Kérem, ne feledjék, hogy döntéseink milliók sorsát fogják érinteni, azoknak méltányosnak kell lenniük és figyelembe kell venniük az polgárok érdekeit" – mondta Putyin, aki először szólalt meg a nyilvánosság előtt az Oroszországban komoly vihart kavaró kérdésben.

Az orosz elnök szerint a nyugdíjreform bevezetésekor kiegyensúlyozottan, óvatosan, az eltérő élethelyzeteket figyelme véve kell eljárni és az új jogszabály rendelkezéseinek "emberi léptékűnek" kell lenniük. Felelősségteljes, évtizedekre előre látó cselekvésre szólított fel.

Vlagyimir Putyin Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev

Putyin konkrét változtatásokat nem javasolt a törvénytervezettel kapcsolatban, a TASZSZ hírügynökség szerint az orosz vezető feltehetően szerdán fejti ki részletesen álláspontját a nyugdíjreformmal kapcsolatban.

A nyugdíjkorhatár emelésére vonatkozó kormányzati terveket Dmitrij Medvegyev kormányfő június 14-én, a labdarúgó világbajnokság nyitónapján terjesztette elő.

Az elképzelés szerint a korhatárt a nőknél 2034-ig 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 2028-ig 60-ról 65 évre emelnék fel.

Oroszországban – még a Szovjetunióban – 1932-ben állapították meg a nyugdíjkorhatárt, amelyhez azóta nem nyúltak. A reformmal szemben – a szovjet korszakban elért szociális vívmányokhoz való ragaszkodás mellett – sokakban az kelt felháborodást, hogy a felemelt nyugdíjkorhatár a férfiaknál eléri a jelenlegi várható élettartam határát.

A tervezett intézkedések hatására mind Putyin, mind a kormányzó Egységes Oroszország támogatottsága megcsappant. Több nagyvárosban tiltakozó megmozdulások voltak és a változások ellen népszavazást kezdeményeztek.

A korhatár emelését a parlament alsóháza, az Állami Duma július 19-én első olvasatban elfogadta, de az intézkedés mellett egyedül az Egységes Oroszország voksolt, az összes többi parlamenti párt nemmel szavazott. A dumában a szabadságukról idő előtt visszatérő képviselők augusztus 21-én rendkívüli vitanapot tartottak.