800 ezren menekülhetnek el a szíriai kormányerők idlíbi offenzívája esetén

2018.08.29. 18:10

Hozzávetőleg 800 ezer ember kényszerülhet menekülésre, amennyiben a szíriai kormányerők offenzívát indítanak Idlíb tartományban - közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szíriai irodájának szóvivője.

Linda Tom véleménye alapján humanitárius katasztrófa lenne, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök valóra váltja fenyegetését, s támadást indít a lázadócsoportok uralta északnyugat-szíriai tartomány ellen.

A segélyre szorulók száma drámai mértékben megnövekedne - emelte ki Linda Tom.

Az OCHA szerint mintegy 3 millió ember él Idlíbben, valamint a felkelők által ellenőrzött térségekben a szomszédos Hama, Aleppó és Latakia tartományok területén. A lakosság nagyjából fele Szíria más térségeiből érkező menekült az ENSZ-hivatal szerint. A civilek számára létszükséglet az Idlíbbel szomszédos Törökországból érkező élelmiszer, gyógyszer és más humanitárius szállítmányok, amelyekről minden hónapban az ENSZ és más segélyszervezetek gondoskodnak.

A szíriai vezetés ugyanakkor már összevonta a támadáshoz szükséges erőket, s meg is kezdte a légicsapásokat.

Törökország hetek óta azon van, hogy a rendelkezésére álló diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen.Ankara részben attól tart, hogy a harcoknak számos civil áldozatuk lehet, másrészt újabb menekülthullám indul el a török határok felé. A török vezetés elővigyázatosságból további csapatokat, hadfelszerelést és páncélozott járműveket irányított át Idlíbbe.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Aszad megelégszik a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) ellen irányuló korlátozott művelettel. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ágának tartott iszlamisták kiterjedt területeket ellenőriznek Idlíbben.