Több tucat kémet tartóztattak le Iránban

Vágólapra másolva!
Állami szervekbe beépült több tucat kémet tartóztattak le az iráni hatóságok - közölte kedden az iráni hírszerzési miniszter.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Alavi nem közölt részleteket arról, hogy a letartóztatásokra mikor került sor, mely országoknak dolgoztak az állítása szerint különböző kormányzati szerveknél tevékenykedő feltételezett kémek, de utalt arra, hogy

többségük kettős állampolgár.

Teherán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, ha az egyik állampolgárság iráni.

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: az iráni kettős állampolgárok letartóztatásának száma megnőtt, mióta Ali Hamenei ajatolláh, az ország legfelsőbb politikai és vallási vezetője kijelentette, hogy nyugati ügynökök szivárogtak be az iráni döntéshozó szervekbe.

Zárt ajtók mögött hallgatják meg őket

A brit hírügynökség tavaly arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda, a perzsa ország elit katonai egysége legalább 30 kettős állampolgárt tartóztatott le, többségüket kémkedéssel vádolták meg.

Teherán ritkán jelenti be a kettős állampolgárok letartóztatását, akiknek a bécsi konvencióknak megfelelően járna a konzuli segítségnyújtás. Mivel az iráni hatóságok saját állampolgárjának tekinti a kettős állampolgárokat, mint iráni állampolgárok ellen folytatják le a bűnvádi eljárásokat.

Ez azt jelenti, hogy

nem kaphatnak konzuli segítséget más országok diplomáciai képviseletétől,

ráadásul a legtöbb esetben a kettős állampolgárok meghallgatását zárt ajtók mögött tartják, a vádakat sem hozzák mindig nyilvánosságra.