Izrael továbbra is fel fog lépni Irán szíriai jelenléte ellen

2018.08.29. 22:07

Izrael továbbra is tenni fog azért, hogy megakadályozza Irán katonai jelenlétének megszilárdulását Szíriában – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. Damaszkusz és Teherán a múlt héten írt alá katonai együttműködési megállapodást egymással.

Az izraeli hadsereg továbbra is határozott intézkedéseket fog hozni Irán arra irányuló kísérletei ellen, hogy katonai erőket és fejlett fegyverrendszereket állomásoztasson Szíriában – mondta az izraeli miniszterelnök a Negev-sivatagban található nukleáris kutatóközpontban tett látogatása során.

Semmiféle megállapodás Szíria és Irán között nem fog minket ebben megállítani, sem semmiféle fenyegetés– tette hozzá.

Benjámin NetanjahuForrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Egyes izraeli tisztségviselők már kedden bírálták az említett egyezményt.

Gilárd Erdán belbiztonsági miniszter kedden a ynet televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy „ami minket illet, semmiféle olyan fondorlat nem elfogadható, amely az irániakat a térségben tartja”.

A jeruzsálemi vezetés eddig már több ízben jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában.Iráni hírügynökségek hétfőn számoltak be arról, hogy katonai együttműködési megállapodást írt alá az iráni és a szíriai védelmi miniszter Damaszkuszban.John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten beszélt arról, hogy a perzsa államnak ki kell vonnia erőit a polgárháború dúlta Szíriából. Iráni tisztségviselők erre azt válaszolták: az Aszad-kormány meghívására vannak Szíriában, és nem szándékoznak kivonulni az országból.