A világon mindenhol megbukott a migránsbarát politika

Undocumented Immigrants Go To Court For Deportation Hearings GettyImageRank2
MCALLEN, TX - JUNE 11: Undocumented immigrants leave a U.S. federal court in shackles on June 11, 2018 in McAllen, Texas. Thousands of migrants continue to cross into the U.S., despite the Trump administration's recent "zero tolerance" approach to immigration policy. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Már nemcsak Európában és Ázsiában, hanem Észak-Amerikában is az egyik legégetőbb problémának tartják az emberek a migrációt és annak következményeit. A legújabb felmérések szerint az Egyesült Államokban a legnagyobb problémának a bevándorlást látják, míg az eddig liberális mintaállamnak hitt Kanadában sem akarnak még több migránst látni a polgárok.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban és Kanadában is egyre több embernek van elege a bevándorlásból a legfrissebb felmérések szerint.

Az Egyesült Államokban élők 22 százaléka szerint a bevándorlás jelenti az ország előtt álló legnagyobb problémát, ami új csúcsot jelent

a korábbi – 2006. áprilisi 19 százalékos – válaszadási arányhoz képest. A Gallup felméréséből kiderül, hogy e kérdés már 2017 januárja óta vezeti az amerikaiak „problémalistáját”. Érdekesség, hogy júniusban még csak 14 százalék tette az első helyre a bevándorlást, míg 17 év távlatában – amióta a Gallup rákérdez – átlagosan 5 százalékos említési arányt mértek.

A politikai preferenciák is összefüggést mutatnak a bevándorlás mint elsődleges probléma említésével, és logikusan a republikánusoknál magasabb az így válaszolók aránya. Ugyanakkor júniushoz képest nem csak körükben nőtt (21 százalékról 35 százalékra) a bevándorlás miatt aggódók aránya: a demokratáknál egy hónap alatt 10 százalékról 18 százalékra, míg a két párt iránt el nem kötelezettek körében 13 százalékról 17 százalékra módosult az említési gyakoriság.

Az Egyesült Államokban a legnagyobb problémának a bevándorlást tartják Forrás: AFP/2018 Getty Images/John Moore

Óriási fordulat Kanadában

Az Egyesült Államok északi szomszédjában is nagyon jelentős változás állt be a migráció megítélésében. Az Angus Reid által közzétett közvélemény-kutatás szerint ugyanis még soha ekkora elutasítottsága nem volt a bevándorlásnak Kanadában, mint manapság. A 2018-as évre a kanadai kormány 310 000 fős bevándorlási keretet alkalmaz, amelyet a kanadaiak döntő többsége szerint csökkenteni kellene. A megkérdezettek nem is tesznek különbséget a különböző kategóriákban: mindegy, hogy gazdasági migránsokról, menekültekről vagy családot egyesítő bevándorlókról van szó, mindegyikükből kevesebbet kellene beengedni szerintük.

Érdekes tendencia, hogy ezt a limitet 2014 és 2018 között emelték 260 000-ről 310 000-re, és ugyanebben az időszakban kerültek először többségbe a kutatásban a bevándorlást ellenző válaszadók.

Míg 2014-ben a kanadaiak 36 százaléka volt elutasító, 2018-ban ez a szám már 49 százalék volt.

A 310 000 bevándorló befogadását kitűző limit azonban tovább fog növekedni, Trudeau 2020-ra ezt a számot már 340 000-re kívánja emelni. Legutoljára ilyen magas számot az első világháború előtti bevándorlási hullám produkált, amikor is több mint 400 000-en érkeztek az országba. Ez Kanada teljes népességnek több mint az öt százaléka.

Justin Trudeau liberális miniszterelnök hívei sem akarnak több migránst

Forrás: NurPhoto/Arindam Shivaani/NurPhoto/Arindam Shivaani

A mostani adatok annak fényében számítanak jelentős változásnak, hogy a bevándorlás elutasítottsága még soha nem volt ilyen magas az országban. 1995-ben volt hasonlóan magas a migránsokkal szembeni ellenérzés, akkor 45 százalék mondta, hogy nem kér több bevándorlót, de az akkori érték is négy százalékponttal alacsonyabb, mint a mostani.

A kutatásból kiderült, hogy konzervatív párt (CPC) hívei a legerősebben migrációellenesek. A párt szimpatizánsainak 67 százaléka szigorítana a jelenlegi bevándorlási törvényeken, míg mindössze két százaléka látna szívesen még több migránst a hazájában. A bevándorláspárti Justin Trudeau számára komoly fejfájást okozhat, hogy

még a liberálisok közül is többen szeretnék a bevándorlási keret szűkítését: 39 százalék, szemben azzal a 10 százalékkal, aki bővítené.

Nyugat-Európában sem kérnek a migránsokból

Mindezek a kutatások egybevágnak azokkal az adatokkal, miszerint a bevándorlásbarát európai elit és a közvélemény egyre távolabb van egymástól.

Németországban és Svédországban bőven kétharmad fölött van a támogatottsága annak az álláspontnak, hogy az EU nem jól kezeli a migrációs válságot.

Arra is rákérdeztek, hogy a megkérdezettek hogyan viszonyulnának további migránsok befogadásához a saját országukba. A válaszok alapján mindenhol többségbe került az összességében elutasító álláspont: Norvégiában 52 százalék, Franciaországban és Nagy-Britanniában 58-58 százalék, Svédországban 60 százalék, Finnországban 64 százalék, Dániában 65 százalék, míg Németországban 72 százalék zárkózott el további bevándorlók érkezésétől.

Nyugat-Európában nagyon elege van mindenkinek a bevándorlásból Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Korábban számoltunk be arról, hogy az európaiak leginkább a migráció és a terrorizmus miatt aggódnak. A felmérés szerint az európai országok közül Észtországban (62 százalék), Csehországban (58 százalék) és Magyarországon (56 százalék) a legmagasabb a migráció miatt aggódók aránya. A terrorizmustól Litvániában (49 százalék), Cipruson (44 százalék) és Írországban (40 százalék) félnek a legtöbben.

A Századvég Project 28 mérése szerint is 2016 óta jelentősen megváltozott a bevándorlás megítélése.

Míg 2016-ban még a megkérdezettek 51 százaléka gondolta azt, hogy a népvándorlásban a legtöbben azért jönnek, mert nincsenek biztonságban anyaországukban, addig 2018-ban már csak a megkérdezettek 39 százaléka vélekedik így.

Tavaly és idén is többen mondták azt, hogy a bevándorlók közül legtöbben gazdasági céllal, illetve a szociális juttatásokért érkeznek a kontinensre. Emellett 61 százalék vélekedik úgy, hogy a migránsok érkezése inkább hátráltatja az EU gazdaságát.