A meggyengült Macron elszigetelte magát egy zsákutcában

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök végzetes hibát követ el azzal, hogy a migrációs válságban Orbán Viktor ellenfele akar lenni – írja a világ egyik legtekintélyesebb napilapjában, a Le Figaróban a lap vezető publicistája. A konzervatív lap szerzője szerint Macron gyenge és elszigetelt, Orbán Viktor viszont a jövő embere.
Vágólapra másolva!

A Le Figaro nyomtatott kiadásában Ivan Rioufol, nagy tekintélyű francia esszéista és újságíró írt publicisztikát, amelyben egyértelműen Orbán Viktor mellett foglalt állást a bukott szocialista miniszterből lett francia elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben.

Néhány napja

komoly kormányválság van Franciaországban.

Lemondott Nicolas Hulot, a kormány harmadik embere, környezetvédelmi és szolidaritásügyi miniszter. Hulot azt mondta lemondásakor, hogy nem hazudik tovább. Vagyis hazudnia kellett, ezek szerint Macron kormánya maga a hazugság – vonta le a következtetést Ivan Rioufol.

Macron a hét elején a francia nagykövetek előtt mondott beszédében Szolzsenyicin mögé bújt. A Nobel-díjas nagy orosz író 40 éve a Harvard Egyetemen a nyugat bátorságának hanyatlásáról beszélt, ezt idézte Macron azzal, hogy ő ezen akar változtatni. A francia elnök azonban elhallgatta Szolzsenyicin gondolatának második felét, emlékeztet Rioufol. Szozsenyicin ugyanis így folytatta:

Macron – akinek politikusi képességeit a Le Figaro már többször kétségbe vonta – óriási hibát követ el azzal, hogy Orbán ellenfele akar lenni,

és sértett gyerekként elismerte, hogy ő a migránspárti erők vezetője. A migráció ugyanis óriási probléma, még ha sokan ezt le is akarják tagadni.

Ehhez képest Macron északi turnéra indult, ahol az egységes Európa mellett kampányolva hibát hibára halmoz. Dániában például egyetemisták előtt arról beszélt, hogy nincsenek igazi dánok és franciák, csak európaiak. Ez a nemzetek Európájában hihetetlenül abszurd gondolat, és óriási megrökönyödést keltett nemcsak a dán egyetemisták, hanem a francia közvélemény körében is (másnap Macron Finnországban már a franciákat sértegette, mondván elleneznek minden változást).

Óriási hiba, hogy Macron diabolizálni akarja Orbán Viktort és a közép-európai országokat. Főleg, ha ezt Szolzsenyicint idézve teszi, Szolzsenyicin ugyanis Orbán Viktornak adna igazat.

A legvégzetesebb Macron számára az, hogy olyan csatába akar beszállni Orbán Viktor ellen, amiben egyértelműen a magyar miniszterelnöknek van igaza.

Vagyis abban, hogy Orbán Viktor fellép a migráció ellen és a nemzeti szuverenitás mellett.

Ivan Rioufol gyenge és elszigetelt elnöknek tartja Emmanuel Macront, és egyértelműen Orbán Viktort támogatja. Gondolataiból egyértelműen következik, hogy úgy látja: Orbán Viktoré a jövő.

A Le Figaro egy héten belül másodszor közöl olyan véleménycikket, amiben Orbán Viktort támogatja. A hét elején Arnaud de La Grange írt arról, hogy Orbán Viktor és Matteo Salvini nem marginális szereplő Európában, hanem Európa központi gondolatait képviselik.