Káoszba süllyedt Svédország a migránsok miatt

autók, gyújtogatás, svédország
Burned cars are pictured at Froelunda Square in Gothenburg, Sweden on August 14, 2018. Up to 80 cars have been set on fire in western Sweden by masked vandals, police said on August 14, 2018, in what was described as organised crime weeks before the general election. Most of the cars were burned in Sweden's second largest city of Gothenburg where emergency services were dispatched to around 20 locations on late Monday, according to media reports. / AFP PHOTO / TT News Agency / Adam IHSE / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Szinte lehetetlen megjósolni, hogy milyen összetételű kormány vezeti majd Svédországot a szeptember 9-i választások után. Abban az esetben, ha a régi pártok nem hajlandóak koalícióra lépni a bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal, szinte biztos, hogy kisebbségi kabinetnek kell majd vezetnie a skandináv országot. Persze, hogy annak mely pártok lesznek a tagjai, szinte megjósolhatatlan. A választási előrejelzések egyelőre azt mutatják, hogy nagyon rosszul szerepelhet a baloldal, míg a migrációellenes erők áttörhetnek. A kis pártok pedig nagyot erősödhetnek a korábbi néppártok kárára. 
Vágólapra másolva!

Egy héttel a svédországi parlamenti választás előtt teljes a bizonytalanság, milyen kormány alakulhat a voksolást követően. A zavart csak növeli, hogy sok a rejtőzködő szavazó, és a rendelkezésre álló felmérések is rendkívül vegyes képet mutatnak. A legfrisseb kutatások már azt mutatják, hogy

a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) állnak az első helyen,

A bevándorláspárti szociáldemokraták minden kutatatás szerint az elmúlt 100 év legrosszabb eredményét érhetik el.

A korlátlan bevándorlás miatt teljesen átalakulhat Svédország politikai térképe Forrás: AFP/Anders Wiklund

A svédeknek elege van a korlátlan bevándorlásból

A skandináv országban zajló jelentős politikai átalakulás egyik oka, hogy az elmúlt években érkezett több százezer bevándorló miatt egyre több svédnek elege van a korlátlan befogadásból. Éppen emiatt fordulnak egyre többen az SD felé, akik jelentősen szigorítanának a mostani bevándorlási szabályokon. A bevándorlásellenes erő mára olyan mértékben megerősödött, hogy

a mostani felállás alapján nagyon nehéz elképzelni, hogy Svédországnak szeptember 9-e után ne valamilyen kisebbségi kormánya legyen.

A politikai instabilitás másik oka, hogy a hagyományosan erős bal-és jobbközép pártok az elmúlt években nagyon meggyengültek, miközben a kisebb pártok megerősödtek. Az arányos választási rendszerben ezért sokkal nehezebb többséget létrehozni, mint a korábbi évtizedekben. Egyébként több nyugat-európai országban hasonló folyamatok zajlanak, így Németországban és Spanyolországban is, ahol a korábbi nagy néppártok nagyon sok szavazót veszítettek el az elmúlt években.

Soha nem látott jó eredményt érhetnek el a bevándorlásellenes erők Svédországban. A képen Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője Forrás: NurPhoto/Julia Reinhart/NurPhoto/Julia Reinhart

Minden megtörténhet

Egyelőre úgy tűnik, hogy a régi politikai erők nem hajlandóak nyitni a bevándorlásellenes párt felé, de

a jövő vasárnapi választást követően új időszámítás kezdődhet.

Érdemes csak arra emlékezni, hogy az idei olasz parlamenti választás előtt mindenki kizárta annak a lehetőségét, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Liga együttműködjön, mégis jelenleg ők vezetik Olaszországot.

Ha Stefan Lövfen miniszterelnök jelenlegi kisebbségi baloldali kormánya akarna újra kormányozni, akkor a szocdemeknek a zöldekkel és a Baloldali Párttal együtt 147 mandátuma lenne a 349 fős parlamentben, ami 12 mandátummal kevesebb, mint 2014-ben. Ez a kabinet így mindvégig rá lenne kényszerítve arra, hogy kívülről támogassa valaki a költségvetést, és instabil lenne, mivel több mint 200 ellenzéki képviselő lenne velük szemben.

Ki tartózkodik majd?

Egy másik lehetőség, ha a mostani ellenzéki jobbközép pártok alakítanak kisebbségi kormányt. Ők a mostani állás szerint 132 mandátumot szereznének. Egy ilyen forgatókönyv csak abban az esetben működhet, ha Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt miniszterelnök-jelöltje el tudja érni, hogy a személyéről szóló szavazáson vagy a szocdemek, vagy az SD tartózkodjon. A jobbközép pártok célja, hogy csökkentsék a személyi-jövedelemadót, ezzel párhuzamosan pedig növeljék a hadseregre és a rendőrségre fordítandó kiadásokat. Ezen pártok a NATO felé is közelítenék Svédországot.

Egy olyan opció is a levegőben van, ami arról szól, hogy

a Mérsékelt Párt a választások után az SD-vel próbáljon meg kormányt alakítani.

Ez a lehetőség egyelőre meglehetősen hipotetikus, mivel egy ilyen felállásban is csak kisebbségi kormány jönne létre, és mivel a többi párt meglehetősen elutasító a bevándorlásellenes alakulattal szemben, így a miniszterelnöki szavazás során szinte biztosan nemmel voksolnának.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője előtt több út áll a választás után Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Most még nem akarnak nagykoalíciót

A választások után előállhat egy olyan opció is, hogy a szocdemek, bevonva a Baloldali Pártot, a Zöldeket, a Centrum Pártot és a Liberálisokat, alkotnának egy többségi kormányt. Azonban egy ilyen ötpárti formáció sem lenne túlságosan stabil, mivel a Liberálisok és a Centrum meglehetősen távol áll sok kérdésben a szélsőbalos Baloldali Párttól. Ha mégis létrejönne egy ilyen koalíció, az szinte biztos nem szigorítana a mostani bevándorlási szabályokon, és folytatódna a korlátlan befogadás.

A lehetőségek között szerepel egy német mintára létrehozott nagykoalíció a mérsékeltek és a szocdemek között. A mostani erőviszonyok alapján egy ilyen formációnak sem lenne többsége a képviselőházban.

Mind Lövfen, mind Kristersson kizárta annak a lehetőségét, hogy a két párt közösen kormányozzon,

de ezeket a kijelentéseket egyelőre érdemes a kampány keretében értelmezni. A két párt megállapodása esetén a kisebb erők közül minden bizonnyal többen is tartózkodó szavazatukkal biztosítanának zöld utat a nagykoalíciónak.

Nagy a bizonytalanság

Jól látszik tehát, hogy Svédországra minden bizonnyal egy bizonytalanságokkal teli időszak vár a választások után. Mindez pedig azért probléma, mivel a bevándorlás okozta problémákat minél előbb meg kellene oldani, így többek között csökkenteni a migránsok által elkövetett bűncselekmények számát. Nem véletlen, hogy a svédek nagy része szerint a migráció és a bűnözés az egyik legfőbb probléma az országban az egészségügy nehéz helyzete mellett.