A muszlim polgármester ellen tüntettek Londonban

London, 2018. szeptember 1. Tüntetők Sadiq Khannak, London polgármesterének felfújt gúnyfiguráját lebegtetve követelik Khan lemondását a londoi Parlament téren 2018. szeptember 1-jén. A póló felliratának szövege: "Tegyük Londont biztonságossá megint!" (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
Tiltakozók London pakisztáni származású vezetőjének lemondását követelték, mert irányítása alatt látványosan romlott a közbiztonság. Újabb liberális szimbólum dőlhet meg.
Vágólapra másolva!

Megelégelték, hogy a városuk a terrortámadások és a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények szimbóluma lett, ezért utcára vonultak az emberek Londonban. A demonstrálók a Parlament téren gyűltek össze, hogy a város polgármesterének, a muszlim Sadiq Khannak a lemondását követeljék– derül ki az MTI által közzétett fotósorozatból. A tiltakozók szlogenje a „Tegyük Londont biztonságossá újra!" volt.

Tüntetők Sadiq Khannak, London polgármesterének felfújt gúnyfiguráját lebegtetve követelik Khan lemondását a londoni Parlament téren 2018. szeptember 1-jén Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A képek tanúsága szerint több tüntető Donald Trump amerikai elnököt támogató pólót viselt.

Donald Trump amerikai elnökkel szimpatizáló tüntetők Sadiq Khannak, London polgármesterének felfújt gúnyfigurájával követelik Khan lemondását a londoni Parlament téren 2018. szeptember 1-jén Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Mások London polgármesterének felfújt gúnyfiguráját lebegtették.

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A megmozdulás kiváltó oka, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak a többnyire bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, terrorcselekmények száma. Összeszedtük őket:

  • Egy héttel korábban két lövöldözéshez is riasztották a rendőröket. Az egyik a westminsteri Maide Hillen, egy iskola mellett történt, itt nem sérült meg senki. Ezzel szemben Brentben három ember szenvedett el sérülést, két férfi és egy nő.
  • Két héttel korábban négy fiatalt kellett kórházba vinni Dél-Londonban, a brit főváros Camberwell nevű kerületében, mert megkéselték őket, egyikük az akciót követően életveszélyes állapotba került.
  • Két héttel korábban London keleti részén, Stratfordban savval akart pénzt szerezni egy férfi két lengyel férfitól. A történet vége nem lett szép: a támadó savval öntötte le a két lengyelt.
  • Két héttel korábban a dél-londoni Batterseaben késeltek halálra egy nőt, akihez hatéves fia hívott segítséget, miután rátalált meggyilkolt anyjára. A nőnek volt még egy három hónapos kisbabája.
  • Két héttel korábban London belvárosában, a Parlamentnél egy 20-as évei végén járó terrorista több kerékpárost és gyalogost is elgázolt. Később kiderült, hogy a merénylő 29 éves, Salih Khaternek hívják, Szudánban született, és rendelkezik brit állampolgársággal is. Brit sajtóértesülések szerint a terrorista öt éve költözött Nagy-Britanniába, előtte hazájában, Szudánban, a kartúmi egyetemen mérnöknek tanult.

„A terror a nagyvárosi élet része" – ezt Sadiq Khan, London polgármestere mondta 2016 szeptemberében az az évi New York-i robbantásokat követően. Nem változtak sokat a nézetei ezt követően sem, az európai kultúrától idegen savas és késeléses támadások után kioktató hangnemben, a felelősséget maximálisan hárítva azt mondta, hogy

Tudvalevő, hogy a brit fővárosban csak az idén közel 100 áldozatot követelt a megfékezhetetlen utcai erőszak.