Többen megsérültek az újabb migránsellenes német tüntetésen

2018.09.02. 10:05

Legalább kilenc ember megsérült a szombat esti bevándorlásellenes megmozduláson és a vele párhuzamosan zajló ellentüntetésen a szászországi Chemnitzben - közölte a helyi rendőrség. Több ezren tüntettek Angela Merkel migránspolitikája, illetve a rengeteg erőszak ellen, ami a migránsokhoz köthető Németországban.

Legalább 25 bűncselekményt követtek el a feszült hangulatú tüntetéseken a rendőrség szerint, köztük rongálást, testi sértést, tiltott jelképek használatát, valamint többen ellenállást tanúsítottak a letartóztatáskor.

Legalább 4500-an tiltakoztak a szövetségi kormány menekültpolitikája ellen, míg 3500-an gyűltek össze az ellentüntetésre Chemnitzben, ahol pattanásig feszültek az indulatok egy gyilkosság miatt, amit egy migráns követett el. 

Tüntetés 2018. szeptember 1-jén amiatt, hogy a városban augusztus 26-ra virradóra egy iraki és egy szíriai bevándorló agyonszúrt egy 35 éves német férfit. (MTI/EPA/Martin Divisek)Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Mint ahogy arról korábban írtunk, az egy hete tartó demonstrációsorozatot egy emberölés váltotta ki, amely múlt vasárnap történt; két migráns brutálisan, egyes hírek szerint 25 késszúrással halálra késelt egy német férfit. A bűncselekménnyel egy iraki és egy szíriai férfit gyanúsítanak, őket előzetes letartóztatásba helyezték. A városban ezt követően csaptak magasra az indulatok, múlt hétfőn este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes tüntetésen.

Angela Merkel német kancellárt véres kézzel ábrázoló fotót tart a kezében egy tiltakozó a szászországi Chemnitzben (MTI/AP/Jens Meyer)Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

Sokan közülük

"Mi vagyunk a nép" és "Merkelnek mennie kell"  feliratú transzparenseket tartottak kezükben.

A tartományi rendőrség nagy erőkkel vonult fel a megmozdulásokra, vízágyúkat és lovas egységeket is Chemnitzbe irányítottak, és más tartományokból is érkezett erősítés. A szintén szászországi Drezdában elhalasztották a Bundesliga második osztályában szereplő labdarúgó egyesület, a Dynamo Dresden és a Hamburger SV szombati találkozóját, mert a chemnitzi demonstrációk miatt nem maradt elég rendőr a városban a mérkőzés biztosítására.

A kivezényelt lovas rendőrök egyike tiltakozókat kerget a szászországi Chemnitzben 2018. szeptember 1-jénForrás: MTI/AP/Jens Meyer

A TASZSZ orosz hírügynökség a chemnitzi rendőrség honlapjára hivatkozva azt írta, hogy akkor mintegy 300 embert őrizetbe vettek. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr.

Németországban egyre többen utasítják el a migrációt, írtuk korábbi cikkünkben. Németország ott tart, ahol 2010 előtt Magyarország. Akkor a magyar társadalomban úrrá lett a "kilátástalanság, a reménytelenség". Most a német társadalom is kilátástalannak látja helyzetét - mondta az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában Kiszelly Zoltán politológus. 

A szakértő szerint a nagyvárosokban az átlag német egyre nehezebben tudja életszínvonalát fenntartani. Emellett a migráció is megváltoztatja a hétköznapokat. Mindezekre a politika nem ad választ.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK