A jeruzsálemi főpolgármester kitiltaná az ENSZ palesztin szervezetét a városból

Jeruzsálem
Jeruzsálem, a három világvallás szent városának látképe a Siratófallal
Vágólapra másolva!
Nir Barkat jeruzsálemi főpolgármester kitiltaná az ENSZ palesztin migránsokat támogató hivatalát (UNRWA) a városból - jelentette az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna.
Vágólapra másolva!

"Bezárjuk az UNRWA iskoláit, és jobb lehetőségeket ajánlunk a város lakóinak" - közölte Barkat.

- tette hozzá.

Jeruzsálem Forrás: Wikimedia Commons

"Jeruzsálemben, miként máshol is, be kell fejezni menekültként kezelésüket, és lakosokként kell rájuk tekinteni. Így teszünk, kivonjuk az UNRWA-t, és folytatjuk a város egységes fejlesztését" - hangsúlyozta a település éléről hamarosan leköszönő és a Likud pártlistáján az országos politika küzdőterére lépő politikus.

Kelet-Jeruzsálemben az UNRWA eddig öt iskolát működtetett közel tízezer gyermek oktatását teszi lehetővé.

"Az azonban, hogy az UNRWA menekültként kezeli őket, hátráltatta haladásukban" - vélekedett Nir Barkat.

"Eljött az ideje, hogy polgárokként viszonyuljunk hozzájuk menekültek helyett és rehabilitáljuk őket. Ez lehetséges" - közölte az izraeli politikus.

Nir Barkat ezt három nappal Donald Trump amerikai elnök kormányzatának bejelentése után közölte, miután

Amerika bejelentette, hogy megszünteti a palesztin szervezet pénzügyi támogatását.

Washington eddig az ENSZ égisze alatt működő szervezet évi hozzávetőleg egymilliárd dolláros (mintegy kétszáznyolcvan milliárd forintos) költségvetésének a harmadát állta.

Az UNRWA segélyszervezet eredetileg azokat a palesztinokat támogatta, akik Izrael megalakulása idején, 1948-ben elvesztették otthonukat vagy távoztak önként a közel-keleti konfliktusra hivatkozva.

Jelenleg mintegy ötmillió embert segélyeznek élelmiszerrel, iskolák és egészségügyi központok működtetésével, az egykori migránsok leszármazottainak generációit.

Az viszont nem világos, hogy a szervezet miért tarja azokat is "menekültnek", akik harmad-, vagy negyedgenerációs palesztinok.