Matteo Salvini Ligája átvette a vezetést az olasz közvélemény-kutatásokban

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Milánó, 2018. augusztus 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Koalíciós partnerét, az Öt Csillag Mozgalmat is lekörözi immár a bevándorlásellenes párt egy ma nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint. A két párt együtt az olaszok több mint 60 százalékának támogatását élvezi. Salvini még nem hiszi el: politikai földrengés történt a mediterrán országban.
Vágólapra másolva!

Három hónappal a két párt által alakított kormány hivatalba lépése után ismét módosult a Liga és az M5S közötti erőviszony - írja az MTI az olasz sajtóban megjelent legfrissebb közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kezet fog sajtótájékoztatójuk kezdete előtt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A felmérés azt mutatja, hogy

  • a Matteo Salvini belügyminiszter Liga támogatottsága 32,2 százalékos;
  • koalíciós társa, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 28,3 százalékon áll;
  • ez pedig nem jelent mást, minthogy a két olasz kormánypártot együttesen az olaszok 60,5 százaléka támogatja.

Mi következik ebből?

Három hónappal a két párt által alakított kormány hivatalba lépése után ismét módosult a Liga és az M5S közötti erőviszony, ami értelemszerűen könnyen megváltoztathatja a pártok pozícióit az olasz kormányban.

Matteo Salvini, a Liga vezetője, belügyminiszter úgy kommentálta a felméréseket, hogy

A mezőny második felében a következő a helyzet:

  • a korábban kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) továbbra is 17,7 százalékkal szerepel,
  • a Liga vezette jobbközép szövetséghez tartozó Hajrá Olaszország (FI) támogatottsága tovább gyengült 6,9 százalékra,
  • az Olasz Testvérek (FdI) pedig 4,1 százalékon állnak.

Ismert, a Liga a márciusi parlamenti választásokon 17,4 százalékot tudott elérni, az M5S 32,7-et, azóta viszont a Liga támogatottsága meredek emelkedésnek indult, és utolérte az M5S-ét. A változás intenzitását jól mutatja, hogy a koalíciós partnerek népszerűségi versenyében még júniusban is az Öt Csillag Mozgalom vezetett, a Ligát 30 százaléknyian támogatták.

Ahogy megírtuk, a hazai, és nemzetközi balliberális média többek között azzal próbálta csökkenteni a múlt heti Orbán Viktor-Matteo Salvini találkozó súlyát, hogy az olasz belügyminiszter csupán a kisebbik kormányzópárt vezetője. A mai nappal ez az érv is elveszett a bavándorláspárti sajtó számára.