Macron a mélyponton: még egyetlen francia elnök sem volt ilyen népszerűtlen

Vágólapra másolva!
Katasztrofális népszerűségi adatokat mértek a legújabb kutatásban Macron francia elnöknek. A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti francia elnökben mindössze a választók 31 százaléka bízik. Ez nemzetközi összehasonlításban is botrányosan rossz adat, Franciaországban pedig 70 éve nem volt ilyen népszerűtlen egyetlen elnök sem, hivatali idejének ebben a szakaszában.
Vágólapra másolva!

A felmérést a Paris Match rendelte meg és az Ifop készítette, a lap mai számában jelent meg. Az eredmények mindenkit meghökkentettek: senki nem gondolta, hogy Francois Holland 2013 szeptemberében mért 32 százalékos negatív rekordját lesz, aki megdönti. 1958 óta nem volt ilyen népszerűtlen egyetlen elnök sem. Az utolsó jobboldali francia elnök, Nicolas Sarkozy hivatali idejének ezen időszakában 10 százalékponttal volt népszerűbb Macronnál.

Szörnyű nyár Macronnak

Emmanuel Macron számára az idei nyár

politikai pályafutásának (de lehet, hogy egész életének) legszörnyűbb időszaka.

Egymást érik a botrányok és kínos szereplések.

Először

a Bennalla-ügy

robbant ki. Az elnök testőrparancsnokáról kiderült, hogy passzióból rendőrálruhában tüntetésekre járt verekedni. A belügyminisztérium és az elnöki palota mindenről tudott, az utolsó pillanatig próbálták védeni, végül Macron arra kényszerült, hogy nyilvánosan kelljen tagadnia, hogy a szadista testőrparancsnok a szeretője.

Alexandre Benalla és Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Eközben egymás után kerültek nyilvánosságra a

botrányosan rossz gazdasági adatok,

így a franciák számára nyilvánvaló lett, Macron semmilyen problémát nem tud megoldani. A fizetések vásárlóereje csökkent, közben az adók nőttek (Macron összesen 8 új adót vezetett be), az államháztartási hiány nőtt, és egyre kisebb gazdasági növekedés várható. Emellett a munkanélküliséggel sem tud mit kezdeni.

Ezek után lemondott a kormány harmadik embere, Nicolas Hulot, környezetvédelmi- és szolidaritásügyi miniszter. Lemondásának indoklásakor a franciák megrökönyödésére azt mondta, nem akar tovább hazudni –

vagyis a francia kormány politikája a hazugságokra épül.

Macron a belpolitikai népszerűtlenséget a külpolitikában akarta ellensúlyozni, de itt is mélyrepülésbe kezdett. Észak-európai turnéján előbb arról beszélt dán egyetemistáknak, hogy valójában nincsenek dánok és franciák, csak európaiak, majd Finnországból hazaszólva a franciákat sértegette, mondván elleneznek minden újdonságot.

Közben pedig elismerte, hogy ő az európai bevándorláspárti erők vezére, Orbán Viktor első számú ellenfele. A világ egyik legbefolyásosabb lapja, a Le Figaro két véleménycikkben is kiállt Orbán Viktor politikája mellett, Jean Bricmont belga professzor pedig egy interjúban arról beszélt, ezzel Macron öngyilkos helyzetbe sodorta magát, Orbán Viktorral szemben garantáltan alul fog maradni.