Chemnitzi migránsterror: újabb migránst keresnek

MERKEL, Angela
Chemnitz, 2018. szeptember 1. Angela Merkel német kancellárt véres kézzel ábrázoló fotót tart a kezében egy tiltakozó a szászországi Chemnitzben, ahol az AfD és a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a Pegida német tömörülés szimpatizánsai tüntetést tartanak 2018. szeptember 1-jén amiatt, hogy a városban augusztus 26-ra virradóra egy iraki és egy szíriai bevándorló agyonszúrt egy 35 éves német férfit. (MTI/AP/Jens Meyer)
Vágólapra másolva!
Újabb gyanúsítottat keresnek a németországi Chemnitzben kezdődött tüntetéssorozatot kiváltó emberölés ügyében. A gyanúsított egy iraki migráns. Az emberöléssel eddig két férfit gyanúsítottak meg, az egyiket szíriai, a másikat iraki állampolgárként azonosították. A két héttel ezelőtt történt támadás óta rendszeresek a tüntetések a városban.
Vágólapra másolva!

Újabb gyanúsítottat keresnek a németországi Chemnitzben kezdődött tüntetéssorozatot kiváltó halálos késelés ügyében – közölte az ARD. Hans Strobl Szászország tartományi főügyész a drezdai tartományi gyűlésben elmondta, hogy

egy Irakból származó migránst keresnek, és a chemnitzi városi bíróság utasítására nyilvános körözést adtak ki ellene.

Az emberöléssel eddig két férfit gyanúsítottak meg, az egyiket szíriai, a másikat iraki állampolgárként azonosították. Az ARD beszámolója szerint most ellenőrzik személyazonosságukat.

Ők a gyanúsítottak

Az egyik gyanúsított, Alaa S. a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatása szerint szíriai állampolgárságot adott meg, amikor 2015 szeptemberében a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) személyes meghallgatás nélküli – egy nyomtatvány kitöltésén alapuló – menedékjogi eljárást folytatott az ügyében, és megadta neki a menedékjogot. A BAMF felülvizsgálja az eljárást, és ellenőrzi a megadott adatok valódiságát – közölte a belügyminisztérium.

A másik gyanúsított, Yousif A. a menedékjogi eljárása során tartott meghallgatásán

benyújtott egy iraki személyi igazolványt és több más dokumentumot, amelyek rossz minőségű hamisítványnak bizonyultak.

A migránsok bűncselekménye óta rendszeresek a tüntetések Chemnitzben Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

Nem volt zökkenőmentes a kommunikáció

Horst Seehofer belügyminiszter elmondta, hogy az ügyben nem volt zökkenőmentes a hatóságok közötti kommunikáció, ezért lekésték azt a határidőt, amelyen belül a migránst visszajuttathatták volna Bulgáriába, hogy ott folytassák le menedékjogi eljárását. A miniszter arról is beszélt, hogy túl sokáig tartott a Yousif A. által benyújtott iratok ellenőrzése, ami annak tulajdonítható, hogy

a BAMF-nak nincs elég szakembere erre a feladatra.

A tárca időközben megkezdte az erőfeszítéseket azért, hogy ne legyenek ilyen gondok a menekültügyi hivatalnál – mondta.

Az augusztus 26-ra virradóra történt késelés áldozata egy 35 éves német férfi, az első két gyanúsítottat másnap előzetes letartóztatásba helyezték. Az eset demonstrációk sorozatához vezetett a szászországi városban.