A venezuelai kormány szerint szó sincs menekültválságról

Horizontal
Papírjaikra várakozó venezuelai menekültek Peru fővárosában, Limában
Vágólapra másolva!
A venezuelai kormány hétfőn normálisnak nevezte a dél-amerikai ország migrációs folyamatait, és azt állította, a helyzetről túlzó beszámolók készülnek, hogy igazolásként szolgáljanak külföldi hatalmak beavatkozásához.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy a venezuelaiak jelentős mértékű kivándorlása könnyen a Földközi-tengeren tapasztalthoz hasonló válsággá fajulhat.
"Van egy olyan szándék, hogy a normális migrációs folyamatokat humanitárius válsággá alakítsák, hogy azzal igazolhassanak egy nemzetközi beavatkozást Venezuelában" - mondta Delcy Rodriguez alelnök egy sajtókonferencián.

- tette hozzá. Az alelnök kifogásolta azt is, hogy a külföldi ügynökségek más országoktól származó adatok alapján értékelik a venezuelai kivándorlási tendenciákat, de sohasem ismertetik Venezuela saját adatait. A tájékoztatási minisztérium ugyanakkor nem válaszolt a Reuters hírügynökség kiegészítő adatokat kérő e-mailjére.

Nemzetközi konferencia kezdődött

A szomszédos Ecuador fővárosában, Quitóban hétfőn nemzetközi konferencia kezdődött a venezuelai menekültválságról. A konferencián részt vevő szakértők szerint 2014 óta mintegy 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából a politikai és gazdasági válság következtében. A kétnapos konferencián 13 latin-amerikai ország, valamint számos nemzetközi szervezet képviselteti magát.

Papírjaikra várakozó venezuelai menekültek Peru fővárosában, Limában Forrás: AFP/Cris Bouroncle

A televíziós képsorok a hiperinfláció és az élelmiszerhiány elől Kolumbián keresztül gyalog menekülő venezuelaiakról megkongatták a vészharangot a térség országaiban, amelyek próbálnak felkészülni a fokozódó migránsáradatra.

A venezuelai vezetők azonban azt állítják, hogy a média és a politikai ellenfelek által megrendezett felvételekről van szó,

amelyekkel Nicolás Maduro elnök baloldali kormányát igyekeznek lejáratni. A kormány augusztusban arról számolt be, hogy segített hazatelepülni Peruból 89 venezuelainak, akik arra panaszkodtak, hogy Peruban megalázó bánásmódban részesültek.

Drámai méretek

A quitói tanácskozás szervezői szerint a menekültáradat drámai mértéket öltött az idén. Csak a szomszédos Kolumbiában hozzávetőleg

egymillió venezuelai

állampolgár tartózkodik.

Kolumbia, Peru és Ecuador múlt csütörtökön nemzetközi segélyért folyamodott,

hogy meg tudjon birkózni a közszolgáltatásait túlterhelő menekülthullám kezelésével.

Súlyos válság

Venezuelát évek óta súlyos társadalmi, belpolitikai és gazdasági válság sújtja. A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott. A jobboldali ellenzék többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.