Dél-Szudánban börtönre ítéltek katonákat nemi erőszak és gyilkosság miatt

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy dél-szudáni katonai bíróság 10 katonát külföldi segélyszervezetek munkatársainak megerőszakolása és egy helyi újságíró meggyilkolása miatt.
Vágólapra másolva!

Két vádlottat életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtottak John Gatluak Nhial helyi újságíró meggyilkolása miatt.

Három társukat külföldi segélyszervezetek munkatársainak megerőszakolásában, a többieket egyéb bűncselekményekben találták bűnösnek,

hét és 14 év közötti börtönbüntetést szabtak ki rájuk.

Az egyik katonát elegendő bizonyíték hiányában felmentették.

Az ügy 2016 július 11-re nyúlik vissza, amikor az egyenruhások betörtek a dél-szudáni fővárosban, Jubában található Terrain Hotelbe, hogy kirabolják.

A szállodában megerőszakolták külföldi segélyszervezetek öt, amerikai állampolgárságú munkatársát, és megölték a hotelben tartózkodó újságírót.

A védelmi minisztérium által képviselt dél-szudáni kormánynak egyenként 4000 dollárt, mintegy 1 millió 120 ezer forintot kell fizetnie a csoportos nemi erőszak áldozatainak, az újságíró családját pedig 51 tehénnel kell kárpótolnia.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében polgárháború tört ki, miután elmérgesedett a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között.

Machar a múlt héten aláírt egy megállapodást a hatalom megosztásáról a kormánnyal, megfigyelők szerint azonban az ország rövid történelmét ismerve ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy beköszönt a várva várt béke.