Román szaktanárok kezébe adják a magyar iskolásokat

2018.09.07. 13:53

A román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonását vagy alkalmazásának felfüggesztését kérte a romániai Magyar Szülők Szövetsége.

A magyar szülők szervezete közleményben tudatta, hogy Valentin Popa oktatásügyi miniszterhez és Klaus Iohannis államfőhöz fordult a rendelet visszavonása vagy hatályba lépésének elhalasztása érdekében.

A szövetség szerint alapjaiban rengeti meg a teljes kisebbségi oktatást az a - hétfői tanévkezdés előtt tíz nappal közzétett - kormányrendelet, amelynek értelmében a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalomtanároknak kell oktatniuk a román nyelvet.

A magyar szülői szervezet kijelentette: alapvető érdeknek tekinti, hogy a magyar gyerekek megtanulják a román nyelvet, hiszen azt szeretnék, hogy a gyermekeik a szülőföldjükön boldoguljanak, és egyenlő esélyekkel induljanak.

Véleményük szerint azonban a nyelvoktatásra vonatkozó kormányrendelet elveszi tőlük ennek a lehetőségét.

A szülők közölték, készek tárgyalni az illetékesekkel a román nyelv oktatásának a javításáról, de arra is készen állnak, hogy tiltakozzék a jogfosztónak, diszkriminatívnak tekintett kormányrendelet ellen.

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Biró Zsolt arra biztatta a szülőket egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, hogy jelentsék fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Valentin Popa oktatásügyi minisztert, és így próbálják rávenni a kormányrendelet visszavonására.

A Krónika című napilap információi alapjánszékelyföldi iskolákban vesz részt a tanévnyitón Valentin Popa. A tárcavezető hétfő reggel a csíkszeredai Octavian Goga román tannyelvű főgimnázium ünnepségén, később pedig a csíkszentdomokosi magyar tannyelvű Márton Áron Általános Iskola évnyitóján lesz jelen.

A Krónika által megszólaltatott oktatási szakemberek aggódnak amiatt, hogy a minisztérium bármiféle elemzés, előkészítés nélkül vezetett be egy drasztikus módosítást. A rendelet nem rendelkezik arról, hogy a módosítást mikor kell életbe léptetni, ám alkalmazása a 2018-2019-es tanév kezdetére lehetetlennek tűnik, hiszen azokban a megyékben, ahol nagyszámú kisebbségi osztály működik, hirtelen legalább száz román tanárt kellene előkeríteni, akik elemi osztályokban tartják a román órákat.

A tanügyi törvény előírja, hogy a kisebbségi oktatásban tanító pedagógusoknak ismerniük kell a diákok anyanyelvét, ám leszögezi, hogy kivételt képeznek a román szakosok.

Könnyen előfordulhat, hogy az előkészítő osztályban a magyar gyerekeket olyan tanár fogja majd a román nyelv alapjaira és betűvetésre tanítani, aki egy szót sem tud magyarul.

A lap értesülése szerint a módosítást Valentin Popa oktatási miniszter szorgalmazta annak hatására, hogy folyamatosan érkeznek a tárcához az amiatti panaszok, hogy a magyar környezetben élő gyerekek állítólag nem tanulnak meg románul.

A minisztérium a magyar gyerekek romántudására vonatkozóan persze nem közölt egyetlen egy statisztikai adatot sem, így nem lehet ellenőrizni annak a valóságtartalmát.

Valentin Popa a januárban történt tanügyminiszterré való kinevezése után többször vált köznevetség tárgyává, mivel annak ellenére, hogy román nemzetiségű, nem beszéli helyesen az anyanyelvét, és számos nyelvtani hibát ejt.Annak köszönhetően lett az oktatási tárca vezetője, hogy kiváló kapcsolatot ápol a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezetésével.

Előtte Románia legrosszabb hírű és leggyengébb teljesítményt nyújtó, a moldvai Suceava városában található Ștefan cel Mare Egyetemnek volt a rektora.