Megtaláltak 17-et a parti őrség fedélzetén Olaszországba érkezett, majd eltűnt migránsok közül

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Olaszország
Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án.
Vágólapra másolva!
Megtaláltak pénteken 17-et az olasz parti őrség hajója, a Diciotti fedélzetén Olaszországba érkezett, majd az olasz püspöki kar (Cei) gondozásából eltűnt migránsok mintegy 50 fős csoportjából - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az olasz püspöki kar összesen száz illegális bevándorló ellátását vállalta a Diciotti fedélzetén érkezettek közül.

A rendvédelmi szervek

a 17 migránst a római székhelyű "Baobab Experience" nevű önkéntes, állítólag jogvédelemmel foglalkozó álcivil szervezet egyik létesítményében találták,

majd azonosításra bekísérték egy rendőrőrsre.

Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője a történtekkel összefüggésben kijelentette:

A belügyminiszter így folytatta: "Ez már a sokadik megerősítése annak, hogy azok, akik Olaszországba jönnek, nem holmi csontvázak, akik háború és éhínség elől menekülnek".

A helyi sajtó úgy tudja,

az előállított migránsokat illegális bevándorlókként feljelenthetik, amennyiben még nem terjesztettek elő menedékkérelmet.

A Baobab egyik szóvivője ugyanakkor elmondta: garanciát kaptak a rendőrségtől, hogy az eritreai migránsokat elengedik. A jogvédők illetékese egyben megerősítette, hogy

az eltűnt afrikaiak közül többen a Baobabnál voltak elszállásolva.

"Nincs mit rejtegetnünk" - tudatta a szóvivő a Facebookon.

Francesco Soddu, a Caritas katolikus segélyszervezet olaszországi vezetője még szerdán nyilatkozva hangsúlyozta: a migránsok nem rabok. "A katolikus létesítmények, amelyek befogadják, nem kényszeríthetik maradásra őket" - tette hozzá.

Soddu emlékeztetett rá, hogy

A Diciotti augusztus 20-án kötött ki a szicíliai Catania kikötőjében.

Matteo Salvini nem engedte partra szállni a zömében eritreai migránsokat.

A hajó fedélzetéről csak augusztus 26-án éjszaka szállhattak ki a migránsok, akik közül százat az olasz püspöki kar, 20-20 főt pedig Albánia és Írország fogadott be.

További 25, tuberkulózissal fertőzött migránst olasz kórházakban ápolnak.

A hajón utazó négy embercsempész pedig hatósági őrizetben van.