Nem engedi diákjait a katolikus iskolába az Unirea Főgimnázium

Marosvásárhely, 2017. szeptember 6. A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetés a város prefektusi hivatala előtt 2017. szeptember 6-án. A Római Katolikus Státus Alapítvány által szervezett, a megszüntetés határára jutott gimnázium védelmére szervezett tüntetésre egész Erdélyből érkeztek a résztvevők. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
A marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium egyelőre nem engedi át az újrainduló II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumba azt a hat osztályt, ami formailag került hozzá még tavaly. 
Vágólapra másolva!

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője elmagyarázta: az újrainduló II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumba minden diáknak és korábbi tanulónak

átiratkozási kérelmet kellett benyújtania,

holott a régi katolikus iskola beszüntetésekor a bíróság ide helyezte vissza az osztályaikat. A procedúra hat osztályt érint.

Hozzátette, több mint 140 gyerek szülei szembesültek azzal, hogy az Unirea Főgimnáziumhoz beadott

átiratkozási kérésükre nem érkezett válasz.

2017. szeptember 6-án a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium védelmében szervezett tüntetés Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Az igazgató szerint nem utasították el a kéréseket, csak felfüggesztették azokat, amíg a megyei tanfelügyelőség nem állít ki egy hivatalos iratot.

Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatója elmondta:

nem forog veszélyben az iskola újraindulása.

Hozzátette: az Unirea Főgimnázium nem akadályozhatja meg, hogy a diákok átiratkozzanak, csak ki kell állítania egy nyilatkozatot, hogy tudomásul vette a gyerekek szándékát.

Tamási Zsolt elmondta: hétfőn

több mint 330 diákkal indul újra a római katolikus gimnázium.

A Marosvásárhely egyik legrangosabb iskolájaként számontartott Unirea Főgimnázium szülői közössége indította el korábban az egyik olyan pert, amely a katolikus gimnázium megszüntetéséhez vezetett. Az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium főépületében, az Unirea Főgimnázium melléképületében pedig az újraalapított római katolikus gimnázium osztályai működnek. Mindkét épület a római katolikus egyház tulajdonában van.