Isteni parancsra támadt a brazil merénylő

10217 06/09/2018 - Jair Bolsonaro, File - File photo on 07/18/2018 of Jair Bolsonaro, candidate for the presidency of the Republic by the PSL (Social Liberal Party). Jair Bolsonaro was wounded with a knife in attack in the afternoon today during campaign
Jair Bolsonaro
Vágólapra másolva!
Jair Bolsonaro brazil elnökjelölt merénylője rendőrségi vallomásában azt állította, hogy Isten parancsára cselekedett – adta hírül vasárnap az AP amerikai hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szélsőjobboldali Bolsonarót csütörtökön sebesítette meg életveszélyesen késdöféssel támadója, Adelio Bispo de Oliveira. A politikus életét sikerült megmenteni, mostanra állapota kielégítő, de fizikailag nem tudja folytatni hadjáratát az október 7-re kiírt elnök- és parlamenti választás első fordulójáig, amelynek megnyerésére esélyesnek mérték, az október 28-i második fordulóéra viszont nem.

Jair Bolsonaro Forrás: AFP/AGIF/Mateus Bonomi

Merénylőjét szombaton átvitték a Campo Grande szövetségi börtönbe, ahol elkülönítve őrzik. Tette indítékáról az általa említett „isteni parancson” kívül egyelőre semmit sem tudni. A rendőrség szerint nincs jele annak, hogy előre kitervelt volt a merénylet.

A brazil szövetségi rendőrség szombaton nyilatkozatban tudatta, hogy felemelik az elnöki posztért indult tucatnyi jelölt biztonságára vigyázók számát.