Bevándorlásellenes előretörés Svédországban

svéd demokraták
Stockholm, 2018. szeptember 9. A Jimmie Akesson vezette bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt támogatói ünnepelnek a részeredmények láttán a párt eredményváró rendezvényén a svéd parlamenti választások napján, 2018. szeptember 9-én Stockholmban. (MTI/EPA/TT/Anders Wiklund)
Vágólapra másolva!
Áttörést értek el a bevándorlásellenes Svéd Demokraták a vasárnapi svédországi választáson, jelentősen növelték szavazataikat, öt százalékponttal szereztek többet, mint négy éve. A szocdemek elmúlt 110 éves történetük legrosszabb eredményét érik el. Utoljára 1908-ban szerepeltek ennél gyengébben, amikor még nemi és vagyoni cenzus is volt, és mindössze a felnőtt férfiak harmadának volt szavazati joga. Egyik hagyományos politikai oldalnak sincsen többsége a szavazatok majdnem 100 százalékának összeszámlálása után, sőt, úgy tűnik a szociáldemokraták és a Mérsékelt Párt szövetségei pontosan ugyanannyi mandátumot szereznek. Stefan Lövfen szociáldemokrata miniszterelnököt az ellenzéki vezetők lemondásra szólították fel. Svédország az egyre nagyobb migránsbűnözés árnyékában választott új parlamentet.
Vágólapra másolva!

Jelentősen javítottak 2014-es eredményükön a bevándorlásellenes Svéd Demokraták a vasárnapi választáson - derült ki a szavazatok majdnem 100 százalékának összeszámlálása után. A párt 17,6 százalékot szerzett, ez öt százalékponttal több mint 2014-ben.

Egyetlen más párt sem tudott felmutatni ekkora erősödést a legutóbbi választás óta.

Az SD először 2010-ben jutott be a parlamentbe, akkor megduplázta szavazatai számát (5,7 százalékot kaptak). Azóta 2014-ben is dupláztak.

A Jimmie Akesson vezette bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt támogatói ünnepelnek a részeredmények láttán a párt eredményváró rendezvényén Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Anders Wiklund

A kormányzó szociáldemokraták az elmúlt 110 év legrosszabb eredményét érték el. Mindössze 28,4 százalékot kaptak, ennél kevesebbet 1908-ban kaptak utoljára (akkor még csak a 21 évesnél idősebb férfiak 34 százalékának volt szavazati joga, mivel vagyoni és nemi cenzus is volt). A bal-és jobbközép blokk fej fej mellett végzett, így biztos hogy egyik politikai oldalnak sincsen többsége az SD nélkül.

Az exit poll után Forrás: Origo

A svéd közszolgálati televízióban bemutatott grafika szerint az SD új szavazóinak a nagy része a szocdemektől és a jobbközép Mérsékelt Párt hívei közül érkezett.

Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke hatalmas ünneplés közben mondott beszédet. Többek közt azt mondta: egyértelmű, hogy jelentős befolyást szereztek a Riksdagban (a svéd parlamentben) és utalt arra, hogy kész koalícióra lépni a hagyományosan jobbközép Mérsékelt Párttal vagy kívülről támogatni őket, ha a Svéd Demokraták szigorú bevándorlási politikáját elfogadják.

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője arról beszélt, hogy a vörös-zöld kormány megbukott (a zöldek kishíján ki is estek a parlamentből) és Stefan Löfven szocdem miniszterelnöknek le kell mondania.

Löfven egyelőre ragaszkodik a hatalomhoz, de az eddig is kisebbségben kormányzó szocdem-zöld-szélsőbal koalíció még vesztett is 16 helyet a Riksdagban, így nehéz elképzelni, hogy kormányozni tud.

Középpontban a migránsbűnözés

A mostani svédországi választáson a főbb kampánytémákat, mint az egészségügy és az oktatás az elmúlt hónapokban szinte teljes egészében háttérbe szorította a migrációs válság.

Mint arról korábban beszámoltunk, a svéd választásokon az utolsó percekben sem maradtunk erőszak nélkül. Göteborg egyik migránsnegyedében lövöldözés volt, míg az Iszlám Állam azzal fenyegette meg a bevándorlásellenes Jimmie Akesson pártelnököt, hogy megölik a négyéves fiát.

Svédország választott Forrás: Origo

Fényes nappal sem mernek kimenni

Szintén írtunk arról, hogy a migránsok által megszállt környékre már fényes nappal sem mernek bemenni a svédek Malmőben. Félnek a migránsoktól, ami nem csoda, hiszen főleg a fiatalok bandákba verődve tartják őket rettegésben. A kormány tehetetlen, vagy legalábbis nem tesz semmit, hogy az áldatlan állapotokat megváltoztassa.

Bizonyos iskolákban a gyerekek 90 százaléka migráns, a legtöbben, amikor az iskolát elkezdik, még svédül sem tudnak. Így persze nehéz őket bármire is megtanítani. Aztán persze szakmát sem tudnak szerezni, így munkájuk sem lesz. Egyre több a hajléktalan is.